Local

Spitalul mobil de la Lețcani își va relua activitatea, însă vor fi disponibile doar 12 paturi! După ce unitatea medicală a stat închisă luni la rând, acum, numărul locurilor pentru pacienții COVID-19 este limitat

Publicat: 04 oct. 2021
Spitalul mobil de la Lețcani își va relua activitatea însă vor fi disponibile doar 12 paturi După ce unitatea medicală a stat închisă luni la rând acum numărul locurilor pentru pacienții COVID-19 este limitat
Autoritățile ieșene plănuiesc redeschiderea spitalului modular de la Lețcani

Se va redeschide spitalul mobil de la Lețcani! După aproximativ 10 luni în care a fost închis, acum, acesta nu poate primi decât 12 pacienți. Din cauza lipsei stocatorului de oxigen, nu vor fi disponibile mai mult de 12 paturi în secția de Anestezie și Terapie Intensivă, iar persoanele care au forme ușoare sau medii nu vor fi internate aici. În prezent, încă se fac testări la instalațiile electrice și de gaz

Spitalul mobil de la Lețcani se va redeschide și vor funcționa doar 12 paturi de Anestezie și Terapie Intensivă, din cauza lipsei stocatorului de oxigen. Acesta a fost restituit firmei de la care a fost împrumutat după ce spitalul și-a întrerupt activitatea din cauza neregulilor constatate de corpul de control. Din cauza lipsei acestui stocator, în spital nu vor putea fi primiți decât pacienți care au nevoie de internare în ATI.

„La unitatea modulară de la Lețcani se fac în prezent probe pentru instalația electrică și pentru instalația de gaze. Dacă rezultatele testelor vor fi optime, se va putea începe activitatea, cu sprijinul Consiliului Județean și CJSU, a domnului prefect. Vom încerca să operaționalizăm și această unitate, pentru că este absolut necesară. Stocatorul de oxigen a fost luat de la Lețcani, dar a fost solicitat să se readucă. Mai mult de 12 paturi nu vor fi disponibile fără acest stocator, dar acest lucru îl vom stabili în urma testelor pe care le facem acum”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Alina Popa: „Din primele investigații, toți indicatorii sunt în parametri”

Managerul Euronest a precizat că în urma primelor verificări, toți indicatorii sunt în parametri, dar se așteaptă o soluție cât mai rapidă pentru sursele secundare de oxigen, în special stocatorul, care este principala problemă. Specialiștii susțin că această problemă poate dura mult timp.

„Vineri, 1 octombrie 2021, au fost pornite ventilatoarele, cu două zile înainte s-au pornit și fabricile de oxigen. Deocamdată, la monitorizările pe care le efectuăm, toți indicatorii sunt în parametri, sunt în regulă, așteptăm să identificăm o soluție foarte rapidă pentru sursele secundare și terțiare de oxigen, în speță un stocator și o baterie cu butelii, dar este un proces care va necesita mai mult timp. Din punctul nostru de vedere, se pot primi pacienți în spitalul modular de la Lețcani și fără acest stocator de oxigen, doar că va fi un număr mai mic de paturi disponbile. V-am spus că în urma testelor pe care le-am efectuat până acum au dat rezultate bune”, a precizat Alina Popa, manager Euronest.

Spitalul de la Lețcani a fost preluat de ISU Iași

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Iași a preluat spitalul mobil de la Lețcani de la Asociația Euronest. Unitatea medicală destinată tratării bolnavilor de COVID-19 a rămas cu ușile închise încă de la începutul anului 2021. Valul 4 al pandemiei a făcut ca numărul de cazuri de coronavirus să crească în județul Iași, iar paturile din spitale să fie insuficiente. În aceste condiții, noul administrator al spitalului mobil a arătat că, în cel mai scurt timp, unitatea medicală va fi deschisă pentru pacienți. Cu toate acestea, unitatea nu va fi operațională până când nu se vor face toate testele la echipamentele medicale. Amintim că spitalul a fost deschis în urmă cu un an, dar din cauza mai multor nereguli, acesta a fost închis în luna ianuarie 2021, iar în cele câteva luni de activitate au fost îngrijiți 450 de pacienți.
Adauga un comentariu