News Flash:

Spitalul pe roti a plecat in Republica Moldova

7 Iunie 2001
653 Vizualizari | 0 Comentarii
•Pelicanul a cutreierat localitatile rurale din zona Moldovei acordand consultatii gratuite, indeosebi persoanelor in varsta •Acesta costa cinci milioane de franci belgieni si a fost "imprumutat" Spitalului "Sf. Spiridon" timp de un an de catre o fundatie belgiana •Au fost efectuate 7.928 de consultatii, majoritatea pacientilor avand nevoie de medic •Cele mai frecvente afectiuni depistate sunt cirozele hepatice cauzate de abuzul de alcool

Putini sunt cei care stiu ca, la fiecare sfarsit de saptamana, un minispital pe roti a strabatut judetul, timp de un an, acordand consultatii gratuite celor care nu pot ajunge in Iasi pentru examene medicale complexe. Este vorba de un camion dotat cu aparatura ultramoderna care a fost "imprumutat" Spitalului "Sf. Spiridon" de Organizatia Pelikaan din Belgia. Incepand din luna mai a anului trecut, in fiecare week-end, pelicanul (asa cum au numit medicii ieseni bijuteria pe roti) a poposit in cate o comuna din judet, unde au fost oferite consultatii gratuite doritorilor. Din cei aproape 8.000 de pacienti consultati, numai 200 erau perfect sanatosi, restul avand una sau mai multe boli destul de grave. Alarmant este faptul ca a crescut considerabil numarul cirozelor cauzate de alcoolism si a scazut mult natalitatea.

Dupa un an in care si-a facut cu prisosinta datoria, spitalul pe roti a plecat in Republica Moldova, unde va avea aceeasi misiune. Programul de colaborare intre spital si fundatia belgiana a avut drept scop acordarea de asistenta medicala primara populatiei defavorizate de la sate si s-a derulat sub egida Colegiului Medicilor.
Intreaga aparatura si camionul (care se transforma intr-un adevarat spital pe roti si dispune de grup electrogen propriu) sunt evaluate la cinci milioane de franci belgieni, marele avantaj fiind posibilitatea deplasarii in teritoriu, chiar in zonele izolate, cu cai de acces mai dificile. Echipa de medici este formata din chirurg, cardiolog, oftalmolog, internist, neuropsihiatru si specialist in ultrasonografie, care au la dispozitie aparate ultraperformante, printre acestea amintim ecograf portabil, electrocardiograf, trusa de chirurgie, rectoscop, fibrogastroscop etc. Desi medicii se asteptau sa intalneasca foarte multe cazuri de cancer, in urma consultatiilor acordate,situatiile de acest fel au fost destul de rare. Din statisticile facute, au fost efectuate 44 de deplasari in 38 de localitati din judetul Iasi, la Vama - Suceava si Grintesti - Neamt, acordandu-se 7.928 de consultatii la 2.512 pacienti (1.597 femei si 915 barbati), cu varste intre 2 si 94 de ani, media de varsta fiind de 59,2 ani. S-a descoperit ca fiecare zona are bolile ei specifice, din pacate majoritatea cauzate de saracie. Medicii au constatat o corelatie directa intre nivelul socio-economic dintr-o zona geografica, factorii de mediu, obiceiurile alimentare etc.

Majoritatea populatiei de la tara este bolnava din cauza saraciei

Astfel, in Vama, unde s-a intalnit cel mai inalt standard economic din localitatile vizitate, cele mai multe examene nu au evidentiat nici o afectiune. In alte zone, cum ar fi localitatile de pe malul Prutului, unde standardul economic este foarte scazut si populatia este saraca, s-au semnalat cele mai multe boli caracteristice cum ar fi hepatopatii cronice postvirale si toxice (multe cauzate de consumul excesiv de alcool), afectiuni dermatologice (scabie), chisturi hidatice hepatice avansate, afectiuni cardiologice netratate, ulcere etc. In zona Osoi au fost semnalate foarte multe chisturi pancreatice si pancreatite, iar litiazele renale predomina in Osoi, Epureni, Scheia, Scobinti, Hilita si sunt cauzate de apa cu un continut foarte ridicat de calcar. "Am avut surpriza sa constat o scadere alarmanta a natalitatii. In zonele rurale au fost depistate si foarte multe hernii, cauzate de efortul fizic intens, si reumatism degenerativ. Proiectul s-a dovedit util si a permis selectarea bolnavilor care necesitau investigatii suplimentare si tratamente adecvate. Este necesara continuarea unei astfel de activitati si se pare ca investitia intr-un camion cu autonomie energetica nu este obligatorie. In toate locurile unde am fost existau conditii de lucru, fie in dispensarele din localitate, fie la scoala sau primarie. De aceea, vom incerca achizitionarea unui microbuz si a aparaturii necesare pentru a inlocui pelicanul. Programul este foarte necesar deoarece poate descoperi o serie de afectiuni in stadii precoce, poate expertiza starea de sanatate a populatiei dintr-o zona in corelatie cu factorii de mediu si obiceiurile alimentare. Actiunea in sine este si una de educatie sanitara si poate imbunatati calitatea vietii de la sate", a precizat prof. dr. Eugen Tarcoveanu, coordonator al proiectului, fost director al Spitalului "Sf. Spiridon".
Concluzia activitatii de un an a pelicanului este ca judetul Iasi are o populatie imbatranita, predominant feminina, cu o patologie variata, agravata de factorii socio-economici si de mediu. Nivelul de trai, corelat cu starea de sanatate precara, scade mergand spre satele de pe malul Prutului. De aceea se impun masuri pentru contracararea acestor aspecte negative care duc la diminuarea starii de sanatate.
Cristian DONOS
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1223 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013482 (s)