Actualitate

Spitalul Regional de Urgenta din Iasi, primul care va fi construit in tara. Costurile vor depasi 320 milioane de euro

Publicat: 13 iul. 2018
1

Peste numai doua luni, proiectul noului Spital Regional de Urgente Iasi va fi depus pentru finantare la Comisia Europeana, acesta fiind primul dintre cele trei spitale regionale care se vor construi in tara. 

Anuntul a fost facut astazi, la Iasi, de Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, si reprezentantii Bancii Europene de Investitii (Martin Schriever, senior advisor si Simon Barnes, director servicii de consiliere) care au prezentat studiul de fezabilitate si planul viitoarei unitati medicale.

La intalnirea de lucru au participat toate institutiile implicate in realizarea proiectului,  secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Cristian Grasu, directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, Vasile Asandei, presedinti de consilii judetene din Moldova, reprezentantii spitalelor din judetul Iasi, consilieri judeteni, parlamentari si reprezentanti ai municipalitatii. 

Costurile pentru proiectarea, constructia, dotarea si supervizarea unitatii medicale sunt estimate la 321,4 milioane de euro fara TVA. Spitalul va fi structurat pe cinci nivele, iar suprafata totala va fi de 118 360 metri patrati. Unitatea medicala va fi dotata cu echipamente de inalta tehnologie ce vor permite efectuarea de proceduri minim invazive chiar si in cazurile extreme.

“Acum, in An Centenar, trebuie sa demonstram ca suntem in stare sa facem lucruri extraordinare. Am venit astazi, aici, tocmai pentru a aduce iesenilor si tuturor celor din Regiunea Nord-Est certitudinea construirii Spitalului Regional de Urgente. Studiul de fezabilitate cuprinde analiza cererilor si optiunilor depuse, date de realizare detaliate si analiza cost-beneficiu. Lucram acum la modificarea legislatiei, astfel incat, spitalele regionale sa se inscrie intre cele mai moderne proiecte existente pe plan mondial. Pentru operationalizarea Spitalului Regional de Urgente Iasi sunt necesare respectarea unor conditii foarte importante, si anume: asigurarea conexiunilor pentru utilitati – electricitate, gaze, apa –dar si a drumurilor de acces pentru ambulante, pacienti, personal medical, acestea fiind in totalitate responsabilitatile Consiliului Local. Adaptarea sistemului de finantare a spitalului, crearea unui model adecvat de finantare, management si organizare revin Ministerului Sanatatii. Vor mai exista unele cheltuieli pentru asigurarea asistentei tehnice a proiectului si, in acest sens, am depus deja o cerere de finantare”, a declarat Sorina Pintea, Ministrul Sanatatii.

“Avem in sfarsit, dupa 10 ani, imaginea viitorului Spital Regional de Urgente. Pana aici nu a fost un drum tocmai simplu, avand in vedere ca in realizarea proiectului sunt angrenate foarte multe institutii. A existat marele risc al  dezangajarii bugetare, motiv pentru care, intreaga Moldova era in pericol sa ramana fara acest spital. Am infiintat, la Consiliul Judetean, un comitet in care am cooptat toti factorii cu putere decizionala sau consultativa. Am reunit la aceeasi masa pe toti aceia de care depindea obtinerea avizelor necesare emiterii PUZ si a tuturor documentatiilor aferente, astfel incat, s-au redus la minim termenele si am reusit sa fim primul judet din tara care a inaintat catre minister toate documentele solicitate. A fost o munca sustinuta si fara implicarea tuturor institutiilor nu am fi ajuns astazi in stadiul in care sa existe un proiect viabil al unui spital care sa ii deserveasca pe cei aproape 4 milioane de locuitori ai regiunii Nord Est”, a precizat Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean Iasi.

Ministrul Sanatatii a preconizat ca anul viitor va fi lansata licitatia de proiectare si vor fi demarate si procedurile pentru executia lucrarilor de constructie, Spitalul Regional de Urgente urmand sa fie finalizat inainte de sfarsitul anului 2023.

Adauga un comentariu