International

Sport olimpic „made in” Noua Zeelanda: tunsul oilor

Publicat: 12 mart. 2012
1
Tunsul oilor ar putea deveni sport olimpic, dupa ce neozeelandezi au cerut recunoasterea si introducerea acestuia pe lista aprobata de Comitetul Olimpic
In Noua Zeelanda s-a desfasurat, in weekendul trecut, o competitie la care participa in jur de 600 de concurenti. Pe toti ii unesc doua lucruri: indemanarea de a tunde oi si visul olimpic, relateaza The Wall Street Journal
A 15-a editie a Campionatul Mondial al Foarfecelui de Aur a avut loc intr-un mic oras neozeelandez, Masterton, unde participantii din 25 de tari si-au putut testa dexteritatea cu o pereche de clesti electrici, dar si rezistenta in a controla o oaie. Premiul pentru castigator este o suma de 2.000 de dolari, dar si titlul de cel mai bun manuitor al foarfecelui. Exista chiar si arbitri care acorda penalitati concurentilor, pentru diferite motive, de la lana ramasa pe animale, pana la orice taietura care le-ar putea fi provocata oilor. Nu in ultimul rand, conteaza foarte mult viteza, in jur de o treime din scorul final.
La editia din acest an a campionatului de tuns oi a aparut si ideea de a introduce aceasta activitate pe lista sporturilor olimpice. Si momentul in care acest lucru ar urma sa devina realitate nu este departe, din moment ce Federatia Crescatorilor de Animale din aceasta tara si-a exprimat increderea ca tunsul oilor poate sa fie pe lista sporturilor de la Jocurile Olimpice din Londra, din vara acestui an, cel putin la nivel demonstrativ.
In plus, zeci de mii de dolari sunt pariati in aceasta competitie, la care a asistat chiar si prim-ministrul tarii, John Key, care a urmarit din primele randuri finala concursului. Iar unii dintre fani au, la randul lor, aspiratii olimpice. 
Noua Zeelanda este numita „tara spirituala a tunsului oilor” si o tara unde numarul oilor il depaseste pe cel al oamenilor, de circa sapte ori.
Sursa: ziare.com
Adauga un comentariu