Actualitate

Sportivul din Baia Mare cel mai probabil este infectat cu tulpina Omicron. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății

Publicat: 06 dec. 2021
Mesajul Omicron COVID-19 variant afișat pe display-ul unui telefon
63 din cele 92 de persoane infectate cu Omicron sunt vaccinate anti-Covid-19

Ministerul Sănătății a anunțat, luni seara, că rezultatele parțiale ale secvențierii tulpinii de la sportivul din Maramureș arată că „este foarte prrobabil” ca acesta să fie infectat cu Omicron.

„În urma rezultatelor parțiale ale secvențierii tulpinii provenind de la sportivul din județul Maramureș, este foarte probabil ca aceasta să fie similară (Omicron) cu cele identificate la alți 2 pasageri din cursa din Africa de Sud”, a transmis Ministerul Sănătății.Instituția precizează că diagnosticul va fi finalizat în cursul acestei săptămâni.

Sportivul se află în izolare, este vaccinat și nu manifestă simptome.

Este vorba de un jucător de rugby de la CSM Știința Baia Mare, repatriat săptămâna trecută din Africa de Sud.

Primele două cazuri de infectare cu tulpina Omicron au fost confirmate sâmbătă în România la persoane repatriate din Africa de Sud.

Dr. Valeriu Gheorghiță trage un semnal de alarmă cu privire la varianta Omicron: „Îngrijorarea tuturor ţărilor este justificată”

Noi detalii apar despre Omicron, varianta coronavirusului care are peste 30 de mutații, iar cea mai serioasă problemă o reprezintă transmisibilitatea. În momentul de față nu se știe cu exactitate dacă anticorpii pot neutraliza acest virus. Răspunsul la această întrebare ar urma să apară în aproximativ 2 – 3 săptămâni, a transmis coordonatorul CNCAV, col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare anti-Covid-19, a declarat că Omicron este cea mai adaptată variantă care există şi are nu mai puțin de 30 de mutaţii.

„Prima problemă a Omicron este transmisibilitatea. A doua problemă: ocoleşte sau nu vaccinarea? A treia problemă: îmbolnăvirile mai grave. Nu ştim acum toate răspunsurile despre Omicron. Omicron este mai transmisibilă decât varianta Delta. În Africa de Sud, Omicron a generat o creştere exponenţială. În provincia din Africa de Sud, peste 60% dintre persoane trecuseră prin boală. Omicron poate să ocolească anticorpii. În 2-3 săptămâni vom afla dacă anticorpii pot neutraliza virusul. Omicron poate deveni tulpină dominantă. Vaccinarea protejează în continuare faţă de formele severe de boală. Şi persoanele trecute prin boală sau vaccinate vor răspândi virusul. Va fi nevoie de un alt set de măsuri. Nevaccinaţii sau cei care nu au fost expuşi bolii vor avea risc de îmbolnăvire. De aceea trebuie accelerată campania de vaccinare”, a spus dr. Gheorghiță.

Dr. Valeriu Gheorghiță, despre mixul de cazuri Covid-19

Dr. Valeriu Gheorghiță a afirmat faptul că în următoarea perioadă, nu mai puțin de 50 la sută din infectări vor fi generate de tulpina Omicron.

„Variantele Delta şi Omicron vor circula împreună. Antiviralele autorizate de la Merk şi Pfizer nu depind de mutaţii. Acum ne întrebăm dacă anticorpii monoclonali mai sunt eficienţi. O variantă cu cât este mai contagioasă, cu atât atinge mai mulţi vulnerabili. Contagiunea duce la un număr mai mare de decese. Îngrijorarea tuturor ţărilor este justificată”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, preşedintele CNCAV.

Coordonatorul CNCAV a mai ținut să mai adauge că toate variantele virale au fost înregistrate în state cu rată mică de vaccinare şi densitate mare a populaţiei.

„Pandemia decimează populaţiile ţărilor. La un moment dat, lucrurile trebuie tranşate. Altfel populaţia şi autorităţile vor asista neputincioase la evoluţia pandemiei. Omenirea este în competiţie cu acest virus, suntem într-o cursă contra cronometrul. Virusul se adaptează şi schimbă regulile jocului. Vaccinarea obligatorie trebuie să rămână o ultimă măsură dacă toate celelalte eşuează şi vezi că mor oamenii şi eşti neputincios, legat de mâini şi de picioare. Sigur, discuţia este foarte serioasă şi nu văd de ce să nu înceapă aceste discuţii, să existe dezbateri, implicarea întregii societăţi, cu puncte pertinente, pro şi contra, ca să vedem unde să ne aflăm. În România, va fi foarte greu de luat o asemenea măsură. Este foarte greu să impui măsuri care nu sunt înţelese. Principala problemă este neîncrederea în vaccin. Şi celelalte vaccinuri te protejează de formele grave”, spune Gheorghiţă, explicând decalajul României faţă de ţările cu democraţii consolidate.

 

Adauga un comentariu