Diete si regimuri

Sportul te face să mănânci mai echilibrat

Publicat: 09 aug. 2020
Sportul te face să mănânci mai echilibrat

Sportul te face să mănânci mai echilibrat. O dieta echilibrata înseamnă să menții echilibrul dintre proteine, carbohidrați și grăsimi. Și secretul adoptării unei alimentații echilibrate, sănătoase și variate constă în sport, potrivit unui nou studiu.

Practicarea activității fizice regulate ajută la menținerea unei sănătăți bune, atât mentale, cât și fizice. Potrivit unui studiu publicat în noiembrie anul trecut în revista medicală Medicine and Science in Sports & Exercise, sportul ar avea un alt avantaj. Deși acest lucru este evident, studiul arată că încorporarea exercițiilor fizice în viața ta de zi cu zi afectează alegerile noastre alimentare și permite o alimentație echilibrată.

Sportul te face să mănânci mai echilibrat

Acest studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Leeds, Anglia, a examinat schimbările trăsăturilor comportamentale ale consumului legate de susceptibilitatea de supraalimentare, după practicarea unui sport. Pentru a finaliza studiul, oamenii de știință au analizat 61 de voluntari, în mare parte de vârstă mijlocie și inactivi, toți supraponderali sau obezi.

Toți participanții au răspuns la un chestionar detaliat cu privire la preferințele și comportamentele lor alimentare, incluzând alimentația binge (o tulburare alimentară) și dificultățile de se alimenta. Participanții au fost apoi împărțiți în două grupuri: membrii primului grup au dus viață normală în timp ce restul a fost supervizat.

Voluntarii din cel de-al doilea grup au fost antrenați timp de 12 săptămâni, în timp ce au mâncat așa cum au considerat de cuviință. După ce experimentul s-a încheiat, cercetătorii au descoperit că poftele au scăzut doar la persoanele din grup care s-au angajat în activitate fizică regulată. Oamenii de știință au observat aceeași scădere în ceea ce privește mâncartul cu chef. În plus, voluntarii care au facut sport au pierdut câteva kilograme în comparație cu grupul de control.

Sportul schimbă modul în care funcționează anumite părți ale creierului

În timp ce reacțiile grupului de control nu s-au schimbat, cele ale voluntarilor, care au făcut eforturi, s-au schimbat semnificativ. Fata de fotografii si intrebari despre alimentele grase si bogate in calorii, au recunoscut ca nu le mai gasesc atat de irezistibile. Acest studiu arată că sportul timp de 12 săptămâni a redus poftele alimentare la persoanele supraponderale sau obeze în comparație cu cei care nu au facut niciun sport.

Trebuie menționat că cercetătorii nu au controlat dieta voluntarilor. Participanții puteau mânca orice își doreau. Având în vedere rezultatele, oamenii de știință au prezentat o ipoteză. Ei bănuiesc că preferințele alimentare ale participanților s-au schimbat din cauza activității fizice, care la rândul ei a modificat funcționarea părților creierului care reglementează comportamentul alimentar.

Adauga un comentariu