Magazin

Sporturile și modul în care acestea se vor transforma în viitor

Publicat: 18 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sporturile și modul în care acestea se vor transforma în viitor

Citește și află care sunt predicțiile despre evoluția sporturilor în viitor, cum se vor transforma acestea și care vor fi cele mai populare sporturi.

Tehnologia transformă societatea umană, iar sportul nu face excepția. Schimbările au în prim plan atât participanții direcți la activitățile sportive, cât și pe cei care urmăresc diversele sporturi. Practic, așa cum s-a întâmplat și în lumea cazinourilor, unde digitalizarea le oferă clienților online avantaje în comparație cu sălile terestre, precum bonusuri, rotiri gratuite, programe de loialitate, lumea sportului beneficiază de noi perspective prin implementarea diferitelor concepte tehnologice. În cele ce urmează vom analiza modul în care sporturile se vor transforma ca urmare a folosirii tehnologiei în diversele ramuri sportive.

Tehnologia înseamnă progres pentru sport?

Sisteme de monitorizare a nivelului de performanță individuală și colectivă, tehnologii de clarificare a diverselor faze din cadrul jocului (tehnologia VAR la fotbal) sau tehnica “hawk eye” (tenis) sunt doar câteva dintre metodele tehnologice care are au schimbat până în prezent fața sportului.

Numai că sporturile viitorului înseamnă mult mai mult – se discuta despre utilizarea studiilor genomice în stabilirea potențialului sportivilor, despre îmbunătățirea performanței cu ajutorul nutrigenomiei și despre managementul sănătății prin monitorizarea anumitor indicatori corporali ai sportivilor.

Echipamentele sportive vor ajuta în mod direct la crearea unui mediu propice performanței, iar sistemele de analiză senzorială vor folosi la monitorizarea în timp real a evoluției sportivului. Sporturile cu un nivel ridicat de duritate (fotbal american, rugby etc) vor beneficia de echipamente speciale, care vor crește nivelul de performanță, dar și siguranța sportivilor.

Rezistența va crește cu până la 60%, densitatea osoasă se va îmbunătăți, masa musculară se va dubla, iar centrii responsabili de blocarea durerii vor fi activați prin intermediul acestor echipamente.

Tehnologiile AR și VR au început să fie folosite de un număr din ce în ce mai ridicat de persoane (171 milioane de utilizatori în 2018), urmând să contribuie la crearea unei relații mult mai apropiate între sportiv și spectator.

Mai mult decât atât, sportivii vor putea beneficia de informații în timp real privind mediul înconjurător (maratoane auto și moto). Sau, vor folosi dispozitivele dotate cu astfel de tehnologii pentru a se obișnui cu anumite scenarii prin simularea acestora cu ajutorul terminalelor VR.

Privit din punct de vedere al nivelului de distracție, sporturile “tehnologizate” vor oferi informații în timp real spectatorilor, iar dacă aceștia sunt conectați la camerele sportivului (de exemplu, în timpul curselor de ciclism și auto/moto), atunci vor fi “implicați” direct în spectacolul oferit.

Așadar, tehnologia înseamnă progres și avantaje atât pentru sportivi, cât și pentru spectatori. Cu toate acestea, anumite sporturi nu vor mai fi atât de pasionale ca în trecut, dar altele vor beneficia de pe urma integrării tehnologiei, pentru că nivelul de interacțiune din public și sportivi va transforma spectacolul sportiv de la stadiul de vizionare la cel de implicare directă.

Cum vor evolua sporturile în viitor?

Sporturile în care intervalul de desfășurare este destul de lung (de exemplu, baseball-ul și cricket-ul) nu vor mai fi atât de populare în viitor. La fel se va întâmpla cu acele sporturi care sunt în competiție directă (MMA cu boxul, de exemplu). Cu siguranță că acele sporturi care vor implica în mod direct spectatorii și telespectatorii prin intermediul diverselor tehnologii vor beneficia de o creștere în topul popularității (de exemplu, ciclismul, cursele de Formula 1 și raliurile).

Desigur, fotbalul va rămâne același sport îndrăgit de toată lumea (peste 3 miliarde de telespectatori la finalele de Cupa Mondială). În plus, fotbalul nu se va schimba foarte mult în privința modului de desfășurare, iar acest lucru se datorează și creșterii nivelului de popularitate la nivel global.

SUA (creștere de 22%), China (peste 237 de milioane de chinezi au declarat că fotbalul este sportul lor popular) și India (numărul telespectatorilor care au urmărit faza calificărilor la Cupa Mondială din 2018 a depășit 100 de milioane) reprezintă indicatorii care arată viitoarea cotă a acestui sport în statele respective.

Iar sportul tradițional a intrat și el în era digitalizării, competițiile de e-sports figurând în topul popularității (în 67% dintre gospodării se joacă jocuri video). De exemplu, jocul de fotbal simulat Fifa 21 are peste 41, 3 milioane de ore de streaming pe Twitch (canalul de streaming live pentru jocuri).

Este cât se poate de clar că sporturile se transformă cu ajutorul tehnologiei, cu noi formate și concepte, astfel încât să capteze în continuare atenția spectatorilor. Folosirea tehnologiei înseamnă progres atât pentru sportivi și sport, cât și pentru spectatori și telespectatori. Cu certitudine că și în viitor sportul se va bucura de același nivel de interes, iar noile avantaje pe care le oferă vor contribui la creșterea popularității sporturilor deja consacrate, dar și la crearea unor noi sporturi, care le vor oferi tuturor o modalitate plăcută de a se relaxa!

 

Adauga un comentariu