News Flash:

Sprijin important pentru intreprinderile mici si mijlocii

29 Decembrie 2005
946 Vizualizari | 0 Comentarii
•Anul acesta a fost aprobata garantarea investitiilor prin programul SAPARD, fiind infiintate doua fonduri de garantare •De acestea poate beneficia un numar foarte mare de intreprinzatori din diferite domenii de activitate

Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) au obtinut anul acesta una dintre cele mai importante realizari in domeniul investitiilor, anume garantarea de catre stat a tuturor investitiilor si a achizitiilor prin programul SAPARD. Potrivit noilor norme emise de autoritati, IMM pot beneficia de fonduri de garantare din partea statului in cazul in care intentioneaza sa acceseze programul european SAPARD, fiind un real sprijin pentru micii intreprinzatori. Daca cei mai multi se confruntau cu problema cofinantarii proiectului si implicit a garantarii imprumutului de catre stat, mijlocul acestui an a reprezentat un moment important pentru afaceristi, fiind un punct pentru extinderea si eficientizarea afacerii pe care o detin. Reprezentantii Patronatului IMM sunt de parere ca la nivelul Directiilor pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala ar trebui infiintate comisii complexe mixte pentru avizare, care sa cuprinda reprezentanti ai tuturor institutiilor descentralizate de avizare si care sa fie coordonate de catre un specialist DADR. Aceste comisii ar veni foarte mult in sprijinul potentialilor beneficiari deoarece ar primi toate avizele necesare pentru proiectul SAPARD.

Beneficiarii

Fondul ofera garantie atat pentru persoanele fizice sau asociatiile familiale autorizate sa desfasoare activitati economice, cat si persoanelor juridice care indeplinesc cumulativ conditiile prevazute de Legea 346/2004 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii IMM. Sunt considerate eligibile societatile comerciale ce au un numar mediu anual de salariati mai mic de 250, cifra de afaceri anuala de pana la opt milioane Euro sau un rezultat anual al bilantului contabil care nu depaseste cinci milioane Euro. De asemenea, trebuie sa respecte criteriul de independenta, respectiv nu sunt detinute in proportie de peste 25 la suta de catre o alta intreprindere ori de mai multe intreprinderi impreuna care nu fac parte din categoria IMM. Persoanele fizice autorizate pot primi o garantare a creditelor pe termen scurt de 60 la suta, cu conditia ca aceasta sa nu depaseasca 75 mii Euro iar a creditelor pe termen lung de maximum 75 la suta, dar nu mai mult de 75 mii Euro. Micilor intreprinderi cu istoric de functionare li se poate garanta un credit pe termen scurt cu garantii de 60 la suta, dar nu mai mult de 800 mii Euro iar la creditele pe termen lung 75 la suta suma este maximum 800 mii Euro. Comisioanele de garantare sunt intre 1,5 si 3 la suta, in functie de fondul garantat si de perioada creditului. Un alt mod de a obtine o garantare a unui credit bancar este accesarea Fondului de Garantare a Creditului Rural, beneficiarii fiind producatorii agricoli individuali sau asociatiile оn diferite forme, fara personalitate juridica, care lucreaza suprafete de teren agricol aflate оn proprietate sau arendate pe baza de contract, cresc animale, realizeaza productie agricola, prelucreaza, comercializeaza produse agricole sau executa lucrari agricole. Si societatile agricole, cu capital privat sau majoritar privat, care оsi desfasoara activitatea оn agricultura sau industrie alimentara pot obtine un credit bancar cu garantarea acestuia de catre Fondul Rural. O alta categorie de beneficiari sunt primariile comunelor care vor sa dezvolte infrastructura rurala, inclusiv prin programe cu finantare SAPARD, pentru imbunatatirea sau construirea drumurilor din zonele rurale, alimentarea cu apa оn sistem centralizat sau pentru lucrari de canalizare оn sistem centralizat, statii de epurare a apelor uzate.
Silviu DASCALU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1269 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012296 (s)