National

SRI, despre posibile ATENTATE in ROMANIA. Seful SRI tocmai a facut acest anunt

Publicat: 29 mart. 2016
1

Serviciul Roman de Informatii (SRI) si-a prezentat astazi, 29 martie, bilantul de activitate pe anul 2015, eveniment la care vor participa presedintele Klaus Iohannis, deputatul Georgian Pop, precum si membri ai acestei comisii.

Redam, in continuare, cele mai importante declaratii ale presedintelui Klaus Iohannis si pe cele ale directorului SRI,  Eduard Hellvig:

Klaus Iohannis: SRI si-a facut datoria pe deplin, prin profesionalismul lor fac Romania mai sigura, tara este scutita de incidente, am multumit celor care lucreaza in domeniu. SRI a contribuit la combaterea coruptiei. Am remarcat si rolul lor in combaterea crimei organzate. SRI este o institutie respectata. Am spus ce astept si ce cred ca asteapta cetatenii, cred ca pe fondul amenintarilor teroriste, rolul este esential. Ma bucur sa constat ca SRI e un partener respectat si credibil in comunitatea de informatii euro-atlantica. Ne-am indreptat atentia si asupra viitorului. Am spus celor prezenti ce astept de la SRI si ce cred ca asteapta cetatenii. Astept continuitate si consecventa in actiuni. In materie de securitate nu e loc decat de profesionalism 100%. Colaborarea serviciilor din toata Europa e esentiala. Cred ca cetatenii asteapta de la SRI doua lucruri in mod special: sa fie in siguranta si sa le fie respectate drepturile si libertatile. Am vorbit si de restantele in materie de legislatie. Ma refer atat la securitatea cibernetica cat si la ansamblul reglementarilor in securitatea nationala. Avem nevoie de o reforma legislativa care necesita timp, dezbatere si coordonare, dar nu mai poate intarzia. Controlul parlamentar eficient e esential. O atitudine deschisa a SRI este semnalul ca serviciul respecta rigorile unui stat democratic si actioneaza in raport cu principiile lui.

Eduard Hellvig: Am tinut sub control extremismul si crima organizata, am furnizat mereu elemente care tin de securitatea cibernetica. Suntem performanti pentru ca am evitat atentate teroriste. Nu suntem perfecti. 340 de persoane au fost expulzate. Avem in atentie alte 9000 de persoane care nu au acces pe teritoriul national. In spatele informatiilor stau adevaratii eroi ai intelligence-ului, sursele noastre. Un alt atu e respectarea legii. Deciziile recente nu au impact major in intelligence. Volumul de prelucrare a datelor din capacitaiel tehnice era de 3 ori mai mare decat nivelul tehnic. Abia acum ne indreptam spre normalitate. Prioritatile pentru 2016: prevenirea terorismului pe teritoriul national si sprijinirea eforturilor internationale in acest sens. Romania e azi o reduta de securitate dar avem grija sa nu ne transformam intr-o insula intre vecinii nostri. Suntem atenti la provocarile de securitate din est, indiferent daca vorbim de agresivitatea Rusiei, instabilitatea Ucrainei sau lipsa de predictibilitate a Moldovei. Nu putem sa ne asumam singuri aceste responsabilitati, mizam pe sprijinul tuturor partenerilor nostri institutionali. Chiar si asa nimeni nu poate asigura succesul absolut. Avem o reputatie solida in lumea inteligence-ului bazata pe fapte, nu pe perceptii. La 26 de ani de la infiintarea SRI, prioritatea noastra este securitatea cetateanului. Volumul de prelucratre a datelor era de 3 ori mai mai mare. Nu trebuie sa devenim o insula. Mizam pe sprijinul partenerilor bnostri institutionali, avem o reputatie solida in lumea intelligence-ului.

Adauga un comentariu