National

SRI plateste daune pentru ca a ascultat telefoanele lui Dinu Patriciu

Publicat: 18 feb. 2011
1

@ Dinu Patriciu a câstigat, ieri, procesul cu SRI, care trebuie sa îi plateasca daune de 50.000 lei pentru încalcarea dreptului la viata intima în perioada în care i-au fost interceptate convorbirile telefonice @ Decizia definitiva în acest dosar a fost pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins, ieri, atât recursul lui Dinu Patriciu, cât si cel formulat de Serviciul Român de Informatii si a mentinut decizia pronuntata de Tribunalul Bucuresti, care a stabilit ca lui Dinu Patriciu i-a fost încalcat dreptul la viata intima si a obligat SRI la plata unor daune morale de 50.000 lei.
Procesul a început la jumatatea lunii februarie 2007, când avocatii lui Dinu Patriciu au depus la Tribunalul Bucuresti o plângere împotriva SRI cu privire la interceptarea, timp de mai multi ani, a convorbirilor telefonice purtate de omul de afaceri. În plângere, avocatii apreciau ca ascultarea posturilor telefonice s-a facut cu „încalcarea grava, repetata si iresponsabila a legii procedurale în vigoare, respectiv a Codului de procedura penala si a Legii sigurantei nationale”, astfel ca au solicitat „daune morale si reputationale de un milion de dolari”.
În 11 mai 2007 Tribunalul Bucuresti a stabilit ca lui Dinu Patriciu i-a fost încalcat dreptul la viata intima, prevazut de articolul 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, motiv pentru care a obligat SRI la plata unor daune morale de 50.000 lei.
Valeriu Stoica, fost ministru al Justitiei, reprezentantul în instanta al Serviciului Român de Informatii, a sustinut ca nu s-a dovedit ca SRI se face vinovat de acuzatiile aduse de Patriciu si ca institutia nu a facut nici o fapta ilicita, fiind doar un organ care a aplicat ordinele superiorilor ierarhici.
De partea cealalta, aparatorul lui Dinu Patriciu, Ovidiu Budusan, a depus noi probe la dosar si a sustinut ca SRI nu a actionat în cazul interceptarilor ca un organ administrativ, ci institutia a fost cea care a cerut autorizarea interceptarilor de catre procuror. Decizia tribunalului a fost contestata, iar Curtea de Apel Bucuresti a apreciat, în motivarea sentintei în procesul câstigat de omul de afaceri Dinu Patriciu împotriva SRI, ca este just sa primeasca 50.000 lei drept daune, pentru ca i s-au încalcat secretul corespondentei si alte drepturi fundamentale.
Concret, pe 9 februarie 2009 Curtea de Apel Bucuresti a mentinut decizia instantei inferioare, respectiv Tribunalul Bucuresti, în acest dosar. Curtea de Apel Bucuresti a luat aceasta decizie într-un complet de divergenta, pentru ca cei doi magistrati care au fost repartizati sa judece nu au ajuns la o opinie comuna, astfel fiind desemnat un al treilea judecator.

Comentarii
Adauga un comentariu