News Flash:

Stadionul din Copou a fost in pericol de prabusire

24 Decembrie 2003
911 Vizualizari | 0 Comentarii
•In anul 2001, la meciul Poli Iasi - FC Vaslui, stadionul "Emil Alexandrescu" s-ar fi putut prabusi sub presiunea tribunelor arhipline •Bugetul total estimat pentru refacerea stadionului se ridica la suma de 90 de miliarde de lei •Conducerea RAJAC asteapta ca Poli sa promoveze in anul acesta in Divizia A

In urma cu doi ani, derby-ul pentru promovare dintre Poli Unirea Iasi si FC Vaslui a umplut pana la refuz stadionul din Dealul Copoului, acest fapt fiind motivat de speranta ca iesenii, in urma unei victorii in fata contracandidatilor la promovare din judetul de la sud, puteau spera la promovarea in divizia secunda, lucru care s-a si intamplat. Meciul a fost castigat cu scorul de 4 - 0, motiv de mare bucurie pentru suporterii ieseni, care isi vedeau relansate sperantele. Atmosfera de pe stadion, impulsionata puternic de evolutia buna a jucatorilor favoriti, a fost exprimata de uriasele "valuri" facute de suporteri ca pe arenele sud-americane. La un moment dat, miile de suporteri au inceput sa-si manifeste bucuria prin batai din picioare care, data fiind uzura constructiei, ar fi putut determina prabusirea tribunelor stadionului "Emil Alexandrescu". in acel moment, o parte a sustinatorilor echipei a incercat un sentiment de groaza, gandindu-se la efectele unui dezastru provocat de nesiguranta structurii de rezistenta, care ar fi putut ceda la presiuni mai mari. A fost momentul care a determinat luarea unei decizii importante in privinta reconsolidarii stadionului din Dealul Copoului.
Analizand starea fizica actuala a obiectivelor din incinta stadionului, s-au constatat degradari importante. La peluza I au fost create doua spatii noi, practicandu-se doua goluri de usi in peretele curb din beton armat cu grosimea de 20 cm. Tot la aceasta peluza, grupul sanitar de la tronsonul II a fost reamenajat in spatii pentru dusuri si vestiare. Datorita infiltratiilor, zona cu gradene de deasupra acestor spatii a fost acoperita cu placi din azbociment pe schelet metalic. Astfel, sectoarele G si H, cu locurile aferente, au fost scoase din exploatare. Din punctul de vedere al riscului seismic, cele mai mari probleme s-au constatat la cele doua peluze ale stadionului, fiind necesare interventii imediate. "Observatiile continute in studiu au pus pe jar conducerea RAJAC Iasi, care se afla intr-o mare dilema: sa inchida stadionul sau sa aloce fonduri pentru consolidare. "Aveam de ales intre a desfiinta fotbalul de performanta, intr-o perioada in care auspiciile erau favorabile, sau a face efortul de a consolida stadionul, de altfel una din putinele bucurii ale publicului iesean. in starea respectiva, nu mai puteau continua activitatile pe stadion", a declarat Ion Toma, directorul general al RAJAC.

Solutii urgente

Studiul a propus si cateva solutii urgente si absolut necesare pentru ca stadionul sa nu puna in pericol integritatea spectatorilor: "pentru tronsoanele I, II, IV si V de la tribuna II, toti peretii vor fi curatati pana la caramida si se vor injecta fisurile din ei; camasuiala cu armarea ei va fi dusa pana la fundatii, de care se vor lega (subzidiri). Pe zona ingropata (sub pardoseala) suprafetele vor fi izolate hidrofug. Pentru tronsoanele II si III de la peluza a II-a, armaturile de la partea inferioara a grinzilor inclinate ce sustin gradenele si care sunt vizibile, corodate si afectate de suduri, vor fi curatate si tratate anticoroziv cu mare responsabilitate. Vor fi curatate zonele cu beton segregat sau cu goluri, care vor fi infasurate cu plase cu schiuri dese fixate cu dibluri metalice de partile laterale ale grinzilor. Daca va fi cazul, local vor fi introduse bare suplimentare langa cele existente. Stalpii din beton armat mai scurti dinspre terenul de sport vor fi curatati pe fete pana la fundatii. Armaturile vor fi curatate si tratate anticoroziv. Stalpul distrus la baza de la tronsonul I peluza II, pentru care s-a dat solutie de urgenta in perioada investigatiilor, va fi decopertat pe toata suprafata, pana la fundatie. Va fi curatata zona afectata de betonul distrus si crapat, pana va ramane o suprafata xsanatoasax de beton. La stalpii de sub parapetul de coronament al tuturor tronsoanelor stadionului se vor monta corniere din otel la colturi.
Sub toti peretii exteriori inalti din jurul stadionului, de la tribune si peluze, se vor realiza fundatii continue din beton armat, in care se va ancora armatura camasuielilor prevazute. Aceste fundatii vor continua si sub tronsoanele intrari, o atentie deosebita acordandu-se tronsonului I de la peluza I, unde sunt deformatii mai mari. Peretii nestructurali, inalti, vor fi demolati si vor suferi transformari corespunzatoare." Concluzia finala a studiului nu lasa nici un echivoc: "Este absolut necesar ca beneficiarul sa inceapa cat mai repede lucrarile de reparatii capitale de la stadion, iar masurile de siguranta pentru copertina de la intrare si tronsonul I de la peluza II sa inceapa imediat."

90 de miliarde lei

In anul 2002 s-a comandat si intocmit proiectul de reparatii curente ale hidroizolatiei si ale gradenelor pentru circa 25 la suta din suprafata totala, precum si executia lucrarilor din urgenta I, aferente anului 2002, cu forte proprii. S-au rezolvat infiltratiile din zona cantinei si s-au realizat reparatiile capitale ale vestiarelor, magaziilor, dusurilor, grupurilor sanitare, cabinete medicale si ale instalatiilor interioare, lucrari receptionate si date in folosinta. in aceeasi perioada s-a elaborat studiul de fezabilitate, proiectul tehnic si documentatia de executie, in care sunt identificate lucrarile de "Consolidare, modernizare si reparatii capitale la obiectivele ce alcatuiesc stadionul xEmil Alexandrescux". S-a tinut cont in primul rand de recomandarile din expertiza efectuata, in care s-au propus si masuri de interventii, cu recomandarea demararii cat mai urgent a reparatiilor capitale. Dupa elaborarea proiectului tehnic si a documentatiei de licitatie s-a organizat licitatie publica, conform Ordonantei de Urgenta nr. 60/2001 aprobata cu completari si modificari prin Legea 212/2002. in aprilie 2003, licitatia de executie a fost adjudecata in favoarea SC Iasicon SA Iasi. Din totalul de 90 de miliarde de lei necesar reconsolidarii stadionului, in anul acesta s-au cheltuit deja peste 17 miliarde de lei.
Efortul regiei se cere completat si de rezultate bune din partea echipei de fotbal. Investitia trebuie sa asigure conditii normale de pregatire a echipei-fanion de fotbal a orasului - Poli - Unirea Iasi, pentru promovarea in prima divizie a tarii. in prezent, echipa se afla, la jumatatea campionatului, pe primul loc al seriei I din divizia B, cu sase puncte in fata celei de-a doua clasate - FC Vaslui, si aceasta o aspiranta declarata la promovare. "Speram ca jucatorii vor aprecia aceste eforturi si vor accede in prima divizie, iar spectatorii vor veni in numar cat mai mare pentru a sustine echipa, luand loc in tribune sigure si moderne", a marturisit Ioan Toma, directorul RAJAC Iasi.
Florin BRIAUR
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1324 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012921 (s)