Eveniment-Social

Stagiunea 2021-2022, la Ateneul Național din Iași, programează două spectacole unice: „Duelul Viorilor”, ediția a X-a, respectiv „Alexandru Tomescu și Stradivarius”

Publicat: 29 sept. 2021
Alexandru Tomescu și vioară Stradivarius, respectiv Sala Mare de la Ateneul Național din Iași
Stagiunea 2021-2022 la Ateneul Național din Iași programează pe 9 octombrie 2021, ora 19:00, spectacolul "Duelul Viorilor", ediția a X-a, și pe 10 octombrie, ora 19:00, reprezentația "Alexandru Tomescu și Stradivarius

Ateneul Național din Iași programează două spectacole unice: „Duelul Viorilor”, ediția a X-a, respectiv „Alexandru Tomescu și Stradivarius”. Acestea marchează debutul Stagiunii 2021-2022. Reprezentațiile vor avea loc pe 9, respectiv 10 octombrie 2021, de la ora 19:00, în Sala Mare „Radu Beligan” de la Ateneu. Locurile sunt limitate și momentele vor avea loc cu respectarea normelor sanitare în vigoare

Debutul Stagiunii 2021-2022 la Ateneul Național din Iași va fi marcat de două reprezentații artistice aparte. Este vorba despre „Duelul Viorilor”, ediția a X-a, 9 octombrie 2021, ora 19:00, care se va desfășura în Sala Mare „Radu Beligan” a Ateneului. Acum vor concerta: Liviu Prunaru – vioară Stradivarius, Gabriel Croitoru – vioară Guarneri del Gesu și Horia Mihail – pian. De asemenea, pe 10 octombrie, de la aceeași oră și în același spațiu, va avea loc spectacolul „Alexandru Tomescu și Stradivarius”, alături de Orchestra de Tineret a Iașului, dirijor Virgil Popa. Locurile sunt limitate și momentele vor avea loc cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

Turneul „Duelul Viorilor” revine în 2021 cu ediția a zecea, printr-un recital de excepție și la Ateneul Național Iași

Pe scena Ateneului vor urca Liviu Prunaru – concertmaestrul orchestrei „Concertgebouw” Amsterdam, care va cânta pe vioara Stradivarius Pachoud și Gabriel Croitoru – solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, Filarmonicilor din Cluj-Napoca și Ploiești, care cântă pe vioara Guarneri del Gesu Catedrala (pusă la dispoziție de Muzeul Național «George Enescu», în al cărui patrimoniu se află), acompaniați de pianistul Horia Mihail. Longevitatea întâlnirilor duelistice purtând semnătura Liviu Prunaru – vioară Stradivarius, Gabriel Croitoru – vioara Guarneri del Gesu, Horia Mihail – pian, începute în 2011, depășește așteptările multora.

Atunci, cei doi muzicieni au acceptat provocarea de a juca povestea unui conflict imaginar pentru supremație a familiilor celor doi mari lutieri italieni: Stradivarius și Guarneri reîntâlnindu-se an de an, cu excepția anului 2020. Acest proiect a ajuns, din cele mai mici orașe ale țării în care ne aflăm, până la Carnegie Hall din New York și demonstrând astfel că muzica și arta pot face ca în mod potențial aceste limite să nu mai existe.

Alexandru Tomescu este un violonist român, câștigător a numeroase premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică

Alexandru Tomescu este un violonist român, câștigător a numeroase premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică. De la debutul său din 1985, a susținut peste 200 de concerte și recitaluri în 26 de țări. Pentru măiestria lui, i-a fost acordat de către Statul român privilegiul de a cânta pe vioara Stradivarius, care fusese anterior în posesia muzicianului Ion Voicu. Debutează la 9 ani, ca solist al Orchestrei Simfonice din Constanța și efectuează primul turneu în străinătate în Germania și Austria.

Preocuparea sa pentru muzica de cameră îl determină ca în 2003, împreună cu pianistul Horia Mihail și violoncelistul Răzvan Suma, să formeze „Romanian Piano Trio”. În septembrie 2007, Alexandru Tomescu a câștigat dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702 pentru o perioadă de cinci ani. Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi unul din cele mai bine conservate instrumente Stradivarius.

Adauga un comentariu