National

Stanomir: CCR nu a oferit cetatenilor o viziune limpede, mutand totul pe plan pur politic

Publicat: 06 iul. 2012
1

Profesorul Ioan Stanomir afirma ca avizul greu de descifrat al CCR nu ofera cetatenilor o opinie clara despre pozitia pe care magistratii o au asupra acuzatiilor ce i se aduc presedintelui Traian Basescu, efectul nefast fiind ca suspendarea se muta in plan pur politic, al „reglarilor de conturi”.

„Situatia in care a fost pusa CCR in ultimele zile a facut ca modul in care se exprima acest aviz sa fie unul mai degraba intortocheat si greu de descifrat. O posibilitate de a intelege e sa ne referim la inceputul documentului, in care se vorbeste despre respingerea solicitarilor formulate.

Tribunalul constitutional ar fi trebuit sa fie mult mai limpede in ceea ce priveste propria sa viziune asupra incalcarilor sau respectarii Constitutiei de catre presedintele Basescu, care face obiectul acestei proceduri.

Formuland de aceasta maniera, Curtea nu usureaza nici sarcina parlamentarilor, dupa cum nu ofera nici cetatenilor o imagine precisa si plina de acuratete asupra propriei viziuni. Profitand de aceste ambiguitati, Parlamentul va continua sa duca mai departe procedura de suspendare, iar suspendarea va trece definitiv de pe un plan al judecatilor politico-constitutionale pe un plan pur politic, al reglarilor de conturi intre majoritatea din Camere si presedintele in exercitiu”, a declarat Ioan Stanomir pentru Ziare.com.

In opinia sa, aceasta evolutie a situatiei este „nefasta pentru democratie„, pentru ca se ajunge ca suspendarea presedintelui Romaniei, care ar trebui sa aiba un regim exceptional, sa fie la fel de facila ca demiterea Guvernului prin motiune de cenzura.

„Spun asta pentru ca trebuie sa cadem de acord asupra unui fapt si anume ca suspendarea unui presedinte nu trebuie sa aiba facilitatea si frecventa unei motiuni de cenzura.

Unii dintre politicienii romani fac o confuzie vinovata intre cele doua institutii: motiunea de cenzura este o sanctiune politica administrata de Parlament cabinetului a carui investitura o realizeaza Camerele, in vreme ce suspendarea din functie este o procedura exceptionala, care sanctioneaza incalcarea grava a Constitutiei si, ca atare, ar trebui sa aiba un regim exceptional si sa se marcheze in mod evident acele elemente grave care justifica eliminarea din functie a presedintelui in exercitiu”, a mai comentat Ioan Stanomir.

Curtea Constitutionala a dat vineri un aviz ambiguu la solicitarea Parlamentului referitoare la suspendarea presedintelui Traian Basescu, preferand sa se exprime cu privire la fiecare dintre cele 7 acuzatii principale care i se aduc acestuia, nu la intregul demers.

„Analizand cererile de interventie depuse la dosar, Curtea, deliberand, respinge cererile formulate”, se arata pe prima pagina a documentului remis de Curtea Constitutionala Parlamentului.

Sursa: ziare.com

Adauga un comentariu