Coronavirus

„Starea de catastrofă“, prelungită cu trei luni. Câte cazuri de coronavirus au fost depistate până acum în această țară

Publicat: 16 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Starea de catastrofă prelungită cu trei luni. Câte cazuri de coronavirus au fost depistate până acum în această țară
„Starea de catastrofă“, prelungită cu trei luni în Chile

Starea de catastrofă a fost prelungită cu trei luni. Decizia a fost luată în Chile, pentru a stopa epidemia de COVID-19. Măsura oferă guvernului baza legală pentru recurgerea la armată în scopul asigurării ordinii publice.

„Este vorba despre a proteja vieţile chilienilor”, a justificat decizia luată ministrul apărării, Alberto Espina.

Starea de catastrofă naţională, decretată pentru prima dată la 18 martie, permite menţinerea interdicţiei de deplasare pe timp de noapte şi instaurarea carantinei.

Chile a fost lovită dur de epidemie, înregistrând, la 18 milioane de locuitori, 179.436 de cazuri de contaminare declarate şi 3.362 de decese.

„Starea de catastrofă“, prelungită cu trei luni: Minsitrul Sănătăți ia fost demis

Președintele Chile, Sebastian Pinera, l-a înlocuit pe ministrul Sănătății, Jaime Manalich, pe fondul unor controverse privind cifrele din țară pentru decesele cauzate de focarul de coronavirus.

Pinera l-a înlocuit pe Jaime Manalich cu Oscar Enrique Paris, doctor academic și medical. Decizia vine după ce Chile se confruntă cu cea mai grea lună din pandemia de până acum. Sunt foarte multe cazuri active în spirală și o rată a deceselor ridicată.

Manalich, care a condus cândva unul dintre cele mai importante spitale din Chile, a fost lăudat în trecut pentru campania agresivă de menținere a spitalelor dotate cu ventilatoare și echipamente de protecție.

Manalich a fost criticat de politicienii din opoziție, primari, experți medicali și grupuri sociale pentru că a refuzat să facă publice datele despre infectarea cu COVID-19 din Chile. A fost acuzat și că a schimbat de mai multe ori criteriilor de înregistrare a deceselor și numărulu ide cazuri.

Sâmbătă, un site de anchetă din Chile, Ciper, a raportat că ministerul sănătății a spus Organizației Mondiale a Sănătății că 5.000 de decese în țară au fost legate de coronavirus.

Departamentul de statistică al Ministerului Sănătății a raportat cifre la Organizația Mondială a Sănătății cu persoane care au murit după testarea pozitivă pentru testul coronavirus, dar și decese suspectate de a fi legate de COVID-19, boala respiratorie cauzată de noul coronavirus.

Noul ministru, Enrique Paris, este fost șef al Colegiului Medicilor din Chile (Colmed) și diacon universitar.

José Miguel Bernucci, secretarul național al lui Colmed, a salutat numirea, spunând că așteaptă cu nerăbdare o abordare mai consensuală și o „schimbare de strategie pentru a confrunta în comun cu pandemia”.

Ce măsuri s-au luat încă din 7 februarie

Chile a fost una din primele ţări latino-americane care a decretat o stare de urgenţă sanitară preventivă încă din 7 februarie. După câteva săptămâni au fost închise frontierele, au fost suspendate cursurile şcolare, restrânse deplasările şi aplicată o politică de depistare masivă a infectărilor.

Dar, spre deosebire de alte ţări latino-americane, Chile a optat nu pentru măsura de izolare generală a populaţiei, ci pentru carantine selective, în funcţie de focare.

Chile are peste 170.000 de cazuri și 3.300 de decese cauzate de COVID-19, boala respiratorie cauzată de noul coronavirus, una dintre cele mai mari rate de infecție din lume la 100.000 de locuitori.

Adauga un comentariu