Sport

Start în noul sezon din Liga I de fotbal: 16 echipe în loc de 14, regulament nou și protocol pentru COVID-19. Tot ce trebuie să știi

Publicat: 22 aug. 2020
Problemele cauzate de pandemia de coronavirus au dus la modificarea
Reguli noi pentru echipele din Liga I de fotbal

Noul sezon din Liga I a început în acest weekend, cu schimbări majore și la doar 9 zile distanță de la disputarea barajului din sezonul precedent. Problemele cauzate de pandemia de coronavirus au dus la modificarea „prematură” a regulamentelor. Atât regulamentele sezonului precedent au fost schimbate, cât și cele din sezonul care stă să înceapă. Dacă în sezonul care s-a încheiat recent au fost 14 echipe în Liga I, noua stagiune începe cu 16 competitoare. UTA și FC Argeș sunt nou-promovatele.

Sezonul regulat va avea 30 de runde, cu meciuri tur-retur între toate echipele. Ulterior, primele 6 vor merge în play-off, iar ultimele 10 vor evolua în play-out.
În play-off, meciurile se vor juca în continuare tur-retur (10 etape), în timp ce în play-out se va apela la o manșă unică (9 etape). Deoarece în play-out vor fi doar 9 jocuri, cinci echipe vor juca un meci în plus pe teren propriu.

Cum se va promova/retrograda conform noului sistem din Liga I de fotbal

În următoarele trei sezoane (2020-2021, 2021-2022, 2020-2023) vor retrograda direct echipele ce vor termina play-out-ul pe locurile 9 și 10, iar locurile 7 și 8 vor disputa un baraj de menținere/promovare în Liga 1 în dublă manșă (tur-retur) cu ocupantele locurilor 4, respectiv 3, din Liga 2.
Începând cu sezonul 2023-2024 vor retrograda direct locurile 9 și 10 din play-out, urmând ca locul 8 să dispute un baraj în dublă manșă cu locul 3 din Liga 2. În ceea ce privește play-out-ul, acesta va avea o miză sportivă mult mai ridicată.

Primele două clasate vor disputa un joc de baraj într-o singură manșă, iar câștigătoarea va juca un alt meci de departajare împotriva echipei clasate pe ultimul loc care permite participare în Europa, pentru a stabili echipa care va juca în Europa League sau Conference League.

Protocol sanitar schimbat. Ce se întâmplă dacă apar cazuri de coronavirus

„Ne dorim să nu mai fim puși de LPF în situația din sezonul trecut. De aceea, vom respecta cerințele UEFA: cu 6 ore înainte de meci echipa trebuie să se prezinte cu 13 jucători valizi, dintre care cel puțin un portar, și cu avizul de la DSP, în cazul în care este deschisă o anchetă. Meciul poate fi reprogramat, dar nu mai devreme de 7 zile și se poate reprograma o singură dată.
Dacă finalul unei faze competiționale, de exemplu în campionat regulat, tur și retur, nu s-a putut disputa meciul, echipa din cauza căreia a fost amânată partida pierde meciul cu 0-3. Principiul se aplică și după play-off și play-out, la finala Cupei și la meciurile de baraj”, a explicat președintele FRF, Răzvan Burleanu.

Meciurile se vor disputa, în continuare, fără spectatori

„Am stabilit ca, în cazul apariției unui caz de COVID într-o echipă să efectuăm acea testare a întregului lot, a celor care sunt contacți pentru jucătorul respectiv și în mod mult mai rapid ca până acum DSP-urile să îi stabilească pe cei care sunt valizi și pot participa la joc, adică persoanele negative, iar cele pozitive să fie izolate, astfel încât echipele să nu-și mai amâne jocurile. Toate acestea sunt dublate de o responsabilitate mult mai mare din zona cluburilor”, a explicat Ministrul Tineretului și Sportului Ionuț Stroe.

Reguli noi pentru echipele din Liga I, conform indicațiilor UEFA

– o echipă trebuie să aibă disponibili cel puțin 13 jucători, dintre care un portar, pentru a putea disputa un meci.
– un club organizator trebuie să aibă avizul DSP pentru a juca un meci cel puțin cu 6 ore înainte de startul acestuia.
– un meci care nu se poate disputa la data stabilită poate fi reprogramat, dar nu mai devreme de 7 zile și doar o singură dată.
– dacă la finalul sezonului regulat tur/retur, play-off, sau play-out, există meciuri nedisputate, echipele din cauza cărora nu s-au jucat partidele vor pierde cu 0-3 la „masa verde”.
– meciurile din Cupa României și cele de baraj nu pot fi reprogramate și se vor omologa cu 3-0 la „masa verde”.

Programul pentru etapa 1 din Liga I

Vineri, 21 august:
FC Argeș – FC Botoșani, ora 18:15, Digi Sport 1

Sâmbătă, 22 august:
Viitorul – UTA Arad, ora 15:30, Digi Sport 1
Sepsi – Universitatea Craiova, 18:00, Digi Sport 1
Astra – FCSB, ora 21:00, Digi Sport 1

Duminică, 23 august:
Poli Iași – Chindia, ora 16:00, Digi Sport 1
Academica Clinceni – CFR Cluj, ora 18:00, Digi Sport 1

Luni, 24 august:
FC Voluntari – Gaz Metan Mediaș, ora 18:00, Digi Sport 1
Dinamo – Hermannstadt, ora 21:00, Digi Sport 1

Adauga un comentariu