Economic Local

STARTUL ADMITERII 2018, la universitatile de stat din Iasi! Calendare, locuri bugetate la programe de LICENTA si conditii de selectie ale candidatilor – FOTO

Publicat: 08 iul. 2018

@ Incepand de astazi, 9 iulie 2018, si pana la finalul acestei luni, universitatile iesene: Tehnica – TUIASI "Gheorghe Asachi", "Alexandru Ioan Cuza" – UAIC, cea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara – USAMV "Ion Ionescu de la Brad", Nationala de Arte "George Enescu" – UNAGE si de Medicina si Farmacie – UMF "Grigore T. Popa" organizeaza procesul de ADMITERE 2018, sesiunea de vara, pentru programe de licenta

De astazi, 9 iulie 2018, si pana la finalul acestei luni, universitatile iesene: Tehnica (TUIASI) "Gheorghe Asachi", "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC), cea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) "Ion Ionescu de la Brad", Nationala de Arte "George Enescu" (UNAGE) si de Medicina si Farmacie (UMF) "Grigore T. Popa" organizeaza procesul de ADMITERE 2018, sesiunea de vara, pentru programe de licenta.

Politehnica ieseana, pregatita de selectia bobocilor

Astfel, Universitatea Tehnica începe oficial astazi, 9 iulie, admiterea pentru programele de licenta la cele 11 facultati, înscrierile pentru programele de master începând înca de saptamâna trecuta, de pe 2 iulie.

"Este un record de locuri primite de Universitatea noastra din ultimii zece ani, sper sa le putem ocupa, avem semnale în acest sens. Spre deosebire de anul trecut, avem 80 de locuri mai mult la buget – licenta, 137 de locuri la master si un loc la doctorat. Per total, avem pentru studiile universitare de licenta 2.590 de locuri la buget si aproape 600 de locuri la taxa, pe care le putem varia cât va fi necesarul, în limita capacitatii de scolarizare. Avem 1.870 de locuri bugetate la masterat si aproape 700 la taxa, în timp ce la doctorat avem 141 de locuri bugetate", a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, rectorul Politehnicii iesene.

Citeste si : Iata cate locuri scoate la concurs Universitatea de Arte din Iasi la admiterea de toamna

Pe lânga aceste locuri, se adauga si cele menite candidatilor români de pretutindeni, pe care concureaza în principal tinerii din Republica Moldova. Aici, anul trecut, TUIASI a avut în vara alocate 250 de locuri, care au mai fost suplimentate pâna la 300, locuri pe care au candidat în total aproape 490 de persoane. Anul acesta au fost alocate direct 300 de locuri, cu posibilitatea de a suplimenta acest numar daca solicitarile vor fi la fel de mari ca în anul precedent.

Pentru a promova oferta educationala de peste Prut, o caravana a Universitatii a fost de mai multe ori de la începutul acestui an în cele mai mari patru orase din Republica Moldova: Chisinau, Ungheni, Balti si Cahul. Mai mult decât atât, vor exista centre de înscriere în fiecare dintre aceste patru orase, iar tinerii basarabeni care vor dori, totusi, sa vina la Iasi sa îsi depuna dosarul, vor putea beneficia de o noapte de cazare gratuita în Campusul "Tudor Vladimirescu", pentru a putea finaliza formalitatile fara graba.

Citeste si : Final de admitere la USAMV Iasi. Mii de candidati au optat pentru aceasta universitate

La UAIC sunt 77 de specializari pentru viitorii studenti

Universitatea Cuza scoate la concurs 3.400 de locuri la buget si peste 3.200 de locuri cu taxa, la cele 15 facultati, pentru Admiterea din 2018, programe de licenta. Absolventii de liceu au la dispozitie 77 de specializari.

Înscrierile se deruleaza între 16 si 21 iulie, iar olimpicii vor fi admisi direct pe locuri fara taxa la facultatea la care se înscriu, selectie de dosar sau examen. Majoritatea facultatilor de la Cuza organizeaza admiterea pe baza de dosar pe baza mediei generale la examenul de Bacalaureat si notele obtinute la diverse probe din cadrul testului de maturitate.

Citeste si : Rectorul TUIASI – prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, inainte de Admitere 2018: "In Romania, necesarul de ingineri este acum de 200.000"

Agronomia, una dintre cele mai cautate universitati iesene

Mai departe, USAMV, perioada de inscriere a candidatilor va avea loc intre 12 si 21 iulie. Admiterea se va face pe domeniile Agronomie, Horticultura, Inginerie si management în agricultura si dezvoltare rurala, Ingineria produselor alimentare, Ingineria mediului, Zootehnie si Biologie.

Candidatii la Agricultura vor avea la dispozitie 412 locuri, la Facultatea de Horticultura – 187 de locuri, la Facultatea de Zootehnie 240 de locuri, iar la Facultatea de Medicina Veterinara 168 de locuri (Limba româna) si 50 de locuri (Limba engleza).

Mai departe, la Universitatea Nationala de Arte "George Enescu", admiterea are loc la cele trei facultati: Facultatea de Interpretare, Compozitie si Studii Muzicale Teoretice, inscriere: 16-17 Iulie, iar datele de sustinere a testelor, intre 19 si 21 iulie. Aici sunt programe licenta, 105 locuri, la o capacitate de scolarizare de 120 de locuri. La Facultatea de Teatru sunt 15 locuri bugetare la actorie, 10 locuri bugetate la Papusi-Marionete, sapte locuri bugetare la Regie si 10 locuri bugetare la Coregrafie.

La Teatrologie si Management Cultural sunt scoase la concurs 12 locuri bugetare în Limba româna si sapte locuri bugetare în Limba engleza. La sectia de Regie sunt repartizate trei locuri cu taxa. Aici, inscrierile se fac intre 12 – 13 iulie, respectiv 16 si 17 iulie, iar testarea scrisa si practica intre 18 si 20 iulie.

In final, la Facultatea de Arte Vizuale si Design sunt scoase la concurs, per total, si la sectii precum Pictura, Sculptura, Grafica, Fotografie, Arta Murala, Moda si design vestimentar, Arte Textile si Design textil, Pedagogia artelor plastice, Design, Conservare sau restaurare (buget si taxa) peste 250 locuri.

Citeste si : Concurs de admitere la Universitatea Cuza din Iasi. Cate locuri sunt disponibile la fiecare facultate

Test grila la admiterea de la Universitatea de Medicina si Farmacie

In final, Universitatea de Medicina si Farmacie organizeaza etapa inscrierilor, în perioada 16 – 21 iulie. Candidatii, care doresc sa urmeze cursuri la cele patru facultati ale UMF, îsi pot depune dosarele pentru opt specializari, respectiv la: medicina, medicina dentara, farmacie, asistenta medicala generala, nutritie si dietetica, balneofiziokinetoterapie si recuperare, tehnica dentara si bioinginerie. În total, sunt scoase la concurs 722 de locuri bugetate.

Dupa finalizarea depunerii dosarelor, pe 25 iulie va avea loc concursul de admitere. Acesta se va desfasura sub forma unui test-grila ce are durata de trei ore, iar clasificarea candidatilor se va face în ordinea descrescatoare a mediei, 90 la suta va conta nota de la testul grila si 10 la suta media de la Bacalaureat.

Citeste si : Totul despre Admiterea 2018 la UMF Iasi

Disciplinele de concurs sunt urmatoarele: pentru specializarile Medicina si Medicina Dentara, Biologie clasa a XI-a (Anatomia si Fiziologia omului) – obligatoriu si Chimie organica sau Fizica – la alegere. Pentru specializarea Farmacie, Chimie organica – obligatoriu si Biologie vegetala sau Biologie clasa a XI-a (Anatomia si Fiziologia omului) – la alegere.

Adauga un comentariu