International

Statele membre UE, care nu respectă drepturile persoanelor LGBTI, nu vor mai putea accesa fondurile europene

Publicat: 25 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Statele membre UE care nu respectă drepturile persoanelor LGBTI nu vor mai putea accesa fondurile europene
Statele membre UE, care nu respectă drepturile persoanelor LGBTI, nu vor mai putea accesa fondurile europene

Ursula von der Leyen a anunțat că va face tot ce-i stă în putere pentru a suspenda accesarea fondurilor europene de către statele membre UE care nu respectă drepturile persoanelor LGBTI şi pentru a aduce guvernele acestor ţări în faţa justiţiei europene. Președintele Comisiei Europene a anunțat că executivul comunitar va prezenta curând o „strategie LGBTI” a Uniunii Europene, scrie Agerpres.

„Discriminarea în funcţie de orientarea sexuală nu are sub nicio formă loc în Uniunea Europeană. Şi, atât cât îmi va sta în putere, voi acţiona împotriva acesteia. Inclusiv prin suspendarea distribuirii fondurilor şi aducerea guvernelor în faţa justiţiei”, a spus Ursula von der Leyen într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu cetăţeni europeni pe reţelele de socializare.

Ea a răspuns astfel unei întrebări despre „discriminarea” persoanelor LGBTI (lesbiene, homosexuali, bisexuali, transsexuali, intersexuali) în Polonia şi Ungaria.

Statele membre UE, care nu respectă drepturile LGBTI, nu vor mai putea accesa fondurile europene

Ursula von der Leyen a adăugat că va face presiuni ”pentru a exista o recunoaştere reciprocă a relaţiilor familiale în UE, pentru că dacă eşti părinte într-o ţară, eşti în toate” şi a amintit că în prezent Comisia Europeană lucrează la o ”strategie LGBTI” a Uniunii Europene pe care o va prezenta curând.

„Fiecare persoană în Europa trebuie să fie liberă pentru a fi cine doreşte şi să iubească pe cine doreşte, în toate ţările europene”, consideră şefa Comisiei Europene.

Ea a criticat în mod repetat „zonele libere de LGBT” decretate în Polonia, în opinia sa acestea fiind „zone fără umanitate”, conform declaraţiei sale cuprinse în recentul discurs despre Starea Uniunii susţinut în plenul Parlamentului European.

Comisia Europeană a respins în luna iunie finanţări pentru şase localităţi poloneze din cele circa o sută care au stabilit astfel de zone.

Ursula von der Leyen: „Planul de investiţii pentru Europa s-a dovedit a fi o reuşită”

Comisia Europeană şi Grupul Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi-au îndeplinit angajamentul de a mobiliza investiţii suplimentare în valoare de 500 de miliarde de euro în cadrul Planului de investiţii pentru Europa, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Au fost aprobate aproximativ 1.400 de operaţiuni în cadrul Fondului european pentru investiţii strategice (FEIS), cu ajutorul unei garanţii bugetare din partea Uniunii Europene şi cu resursele proprii ale Grupului BEI. Se preconizează că aceste operaţiuni vor atrage investiţii suplimentare de circa 514 miliarde de euro în toate ţările din UE, în beneficiul a aproximativ 1,4 milioane de întreprinderi mici şi mijlocii. În 2017, Consiliul şi Parlamentul au convenit să extindă domeniul de aplicare şi dimensiunea FEIS cu scopul de a mobiliza 500 de miliarde de euro până la finele anului 2020. Aceşti bani urmau să remedieze deficitul de investiţii lăsat de criza financiară şi economică din 2007-2008.

În ultimii ani şi, în special, după izbucnirea epidemiei de COVID-19, FEIS a fost redirecţionat: el a servit drept sursă de inspiraţie pentru noul program de investiţii al Comisiei pe perioada 2021-2027, programul InvestEU, şi contribuie de pe acum la Iniţiativa pentru investiţii ca reacţie la coronavirus. FEIS va juca totodată un rol important în pachetul de măsuri NextGenerationEU, menite să refacă economia europeană după şocul provocat de COVID-19.

Adauga un comentariu