National

STATISTICA DRAMATICA! Aproximativ jumatate din POPULATIA tarii au probleme in a-si plati FACTURILE

Publicat: 29 sept. 2016
Peste 42% din populatia Romaniei este incadrata in capitolul „saracie energetica” si are probleme cu plata facturii lunare la utilitati, a declarat, astazi, Emil Calota, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
„Un consum de 100 de kWh pe luna pe gospodarie reprezinta un consum care clar ne arata nivelul de dezvoltare economico — sociala pe care o avem in mediul rural. Sa nu uitam cifra pe care o avem cu totii in constiinta publica: peste 42% din populatia Romaniei este incadrata in asa-numita categorie de „saracie energetica”, deci populatie cu probleme in a-si plati factura lunara de utilitati”, a spus Calota.
El a aratat ca, din punctul de vedere al consumului final de energie, Romania in acest moment are o structura atipica, pentru ca, de trei ani, principalul sector consumator de energie, sub toate formele, energie electrica, gaz natural, energie termica, produse petroliere si derivate, nu mai este industria, ci a devenit sectorul rezidential.
„Cu alte cuvinte, populatia Romaniei, in structura socio-economica pe care o cunoastem, 49% in mediul rural, 51% in mediul urban, este principalul consumator de energie din Romania”, a sustinut vicepresedintele ANRE.
Potrivit acestuia, Romania dispune din belsug de gaze si biomasa, dar pe care le folosim ineficient.
„In Romania consumam foarte mult gaz, gazul metan si biomasa sunt cele doua resurse pe care Romania le are din belsug, dar pe care le valorifica ineficient. Consumul de gaz este inca prea mare, iar consumul de biomasa, de material lemnos, in special in zona rurala, consum de tip dezorganizat este unul ineficient, neeconomic”, a subliniat Calota.
Oficialul ANRE a mai spus ca Romania are in prezent cea mai redusa valoare a consumului de energie primara din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.
„Cifra pe care o inregistram la nivelul consumului mediu pe gospodarie pe luna in mediul rural arata clar o realitate pe care trebuie o acceptam si, prin politici, prin programe, trebuie sa aducem corectii”, a continuat el.


loading...

Comentarii
Adauga un comentariu