Magazin

Statistici INGRIJORATOARE. Ce pericol te asteapta cand te conectezi la Wi-Fi-ul gratuit din spatiile publice

Publicat: 07 iul. 2016
1
11.850 de persoane au participat la o cercetare care a aratat ca infractionalitatea cibernetica este un lucru obisnuit pentru cei aflati in strainatate. Astfel, majoritatea (69%) dintre cei care calatoresc cu avionul in timpul vacantelor se conecteaza la retele Wi-Fi nesigure, pentru a le spune celor dragi ca au ajuns cu bine, in timp ce aproape jumatate dintre turisti (44%) sunt deja online atunci cand parasesc aeroportul.
Potrivit sursei citate, patru persoane din zece (39%) spun ca se conecteaza la internet in principal pentru a descarca informatiile legate de calatorie, iar problemele de serviciu reprezinta un factor important pentru 38% dintre cei chestionati. De asemenea, circa 34% dintre respondenti au declarat ca se conecteaza la internet pentru a fi la curent cu noutatile din social media, in timp ce o persoana din trei afirma ca e ceva instinctiv sa intre online cat de repede posibil.
Studiul releva, totodata, ca 8 din 10 persoane (82%) s-au conectat la retele Wi-Fi publice gratuite in aeroporturi, hoteluri, cafenele sau restaurante. In plus, jumatate (50%) uita ca dispozitivele lor conectate sunt pline de informatii personale si „delicate”. Un procentaj de 18% dintre cei chestionati recunosc faptul ca, in timpul unei calatorii, a fost victima unei actiuni de infractionalitate cibernetica, in comparatie cu 6% dintre respondenti, care s-au confruntat cu infractiuni in viata reala.
Pe de alta parte, aproximativ jumatate dintre respondenti spun ca intra in contul de online banking (61%) si fac cumparaturi online (55%) prin intermediul unei retele Wi-Fi atunci cand se afla in strainatate. Nu in ultimul rand, o persoana din opt (13%) tinde sa posteze mai mult pe retelele sociale atunci cand se afla in afara tarii, iar o persoana din sapte (14%) spune ca face mai multe cumparaturi online cu cardul.
Specialistii atrag atentia ca atunci cand te conectezi la o retea necunoscuta, nu stii cine mai e cu tine in retea. Sau, mai rau, cine este cel care se ascunde in spatele internetului gratuit. Cand vezi o alerta SSL, adica de securitate, cand accesezi un website care trebuie sa fie protejat, poti fi 100% sigur ca in acel moment cineva iti intercepteaza datele. Nu e o probabilitate, ci o certitudine.
Adauga un comentariu