Actualitate

Statistici ingrijoratoare! Iasul ramane fara cele mai cunoscute produse de pe rafturile din magazine. Motivele falimentarii afacerilor sunt halucinante

Publicat: 03 oct. 2019
1

@ Crescatorii renunta la fermele cu animale @ In unele sate sau comune din Iasi mai sunt doar doua, trei familii, care cresc vaci sau porci @ Specialistii in domeniu atrag atentia ca exodul fortei de munca ar fi una din cauzele scaderii efectivelor de animale din judet @ "Stiu ca in zona Iasi, Vaslui, Neamt exista un exod mare de forta de munca. Tinerii pleaca sa lucreze in strainatate", sustine Mary Pana, presedinte ACEBOP @ Cele mai mari scaderi ale efectivelor de animale din judet se inregistreaza la porci

In ultimii zece ani s-a redus semnificativ efectivul de animale din judet, respectiv cel de ovine, caprine, bovine sau suine. Potrivit datelor statistice oferite de Directia Sanitar Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi, cea mai mare scadere se inregistreaza la efectivele de porcine. Astfel, daca in anul 2009 erau aproape 300.000 de porci in gospodariile iesenilor, anul acesta au fost inregistrate doar 65.000 de capete.

Specialistii sustin ca tendinta de scadere a efectivelor de animale din Iasi se va mentine si in anii urmatori, din cauza ca nimeni nu mai deschide ferme in Iasi.

"Ca tendinta generala, unde sunt batrani, efectivele sunt minore. In conditiile de astazi ar trebui sa avem ferme mari, care isi produc si furajele. O asociere ar fi benefica, viabila, dar toata lumea fuge de asociere", sustin reprezentantii DSVSA Iasi.

"Noua generatie are alt standard"

Statisticile arata ca in Iasi mai sunt 70.000 de bovine, extrem de putine in comparatie cu efectivul de acum zece ani, cand erau inregistrate la Iasi 160.000 de bovine. Din cele 550.000 de ovine au mai ramas 300.000, iar la caprine, numarul nu s-a redus drastic. Astfel, acum sunt 52.000 de capete, cu aproape 3.000 mai putine fata de acum 10 ani. Specialistii in domeniu sustin faptul ca unul din factorii care a contribuit la scaderea numarului de animale din gospodariile iesenilor este si plecarea tinerilor din tara.

"Stiu ca in zona Iasi, Vaslui, Neamt exista un exod mare de forta de munca. Tinerii pleaca sa lucreze in strainatate, tari precum Anglia sau Italia, nu raman acasa, sa creasca vaca. Noua generatie are alt standard, tinerii vor sa-si faca un credit, sa-si cumpere o locuinta. Batranii care au mai ramas nu mai pot sa creasca vaca, viteii se vand ieftin, nu isi mai acopera cheltuielile pe bovina. In ceea ce priveste pesta porcina, de la evolutia pestei, practic, au murit de boala doar cateva mii de porci. Sutele de mii de porci au fost omorate preventiv. Pentru asta, oamenii de la tara au primit despagubiri si nu le-a fost teama sa cumpere, din acei bani, alti purcei. In aceasta situatie, a pestei porcine, trebuie sa astepti un timp sa dispara, isi iei o gaina sau altceva. Deci si crescatorii au o parte din vina. Fermierul ar trebui sa aiba grija ce-i da de mancare porcului, sa-i faca curat, sa stranga iarba de pe camp, sa o tina putin pana o da animalului sa o manance, poate pe acolo a trecut mistret cu pesta", sustine Mary Pana, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din România (ACEBOP).

Carnea de porc se va scumpi de Craciun

Unul dintre fermierii din Iasi care administreaza 160 de hectare de teren agricol si care reprezinta o asociatie a crescatorilor de animale din judet este de parere ca acum nimeni nu mai vrea sa aiba ferme, din cauza ca nu mai este profitabil. De asemenea, acesta sustine ca, anul acesta, carnea de porc va fi extrem de scumpa, mai ales in perioada sarbatorilor de iarna. "Nu e rentabil sa cresti animale. Acum se dau 90 de bani pe litrul de lapte. E mai scumpa o sticla cu apa fata de un litru de lapte. Oamenii tineau vaca sa creasca vitelul, sa dea lapte la porci, dar nu le mai convine. Nu mai iau subventii pentru ca acum e obligatoriu sa ai 3 vaci mature in gospodarie. Daca ai numai una, nu primesti nimic. Iar la porci e foarte slab anul acesta. De asta au crescut si preturile in gospodarii. O sa fie foarte scumpa carnea anul acesta, de Craciun. Nu sunt porci. Se da cu 12 lei kilogramul in viu, acum. De sarbatori vor exploda preturile. Eu am si terenuri de la oameni, in arenda, si acum oamenii nu mai vor grauntele, vor bani. Inainte dadeau grauntele animalelor, acum cui sa le mai dea? In sate au mai ramas doar batranii care nu mai pot creste animalele, iar tinerii sunt plecati la munca de dimineata pana seara si nu au timp de ferme", sustine Constantin Pantaru, reprezentant al Asociatiei Crescatorilor de Animale de Ferma Focuri.

Vezi si: Pactul pentru munca – proiectul care poate scoate Romania din criza de forta de munca specializata – FOTO, VIDEO

"Bolile omoara animalele"

In satele din Iasi au mai ramas doar cateva familii care cresc porci sau vaci pentru consum, iar in viitorul apropiat nici acestea nu vor mai exista. Fermierii sunt de parere ca daca statul nu va face nimic pentru a salva fermele din tara, nu va mai fi carne romaneasca pe rafturile magazinelor.

"In curand nu va mai fi picior de porc in gospodarii, o sa dispara, cel mai probabil, si oile, vacile sau caprele, pentru ca toate bolile omoara animalele din gospodarii si au venit toate odata peste tara asta. Ar trebui puse filtre in toate intrarile in judet, ca sa nu se mai raspandeasca asa usor bolile. Fermele mici ar trebui sprijinite mai mult, pentru ca statul nu a facut mare lucru. Toata lumea zice, dar nu face nimic. Chiar daca Europa vrea sa ajute fermele mici, la noi nu exista asa mare interes. Fermierii mici nu se mai descurca cu banii, cu cheltuielile. Stiti dumneavoastra cat de greu este sa aiba grija un fermier de cateva vaci, sa le dai mancare, sa le ingrijesti, apoi sa te trezesti dimineata la 5, sa mulgi vaca, sa vinzi laptele? Care e foarte ieftin, e un pret de nimic. Mi-a zis un baiat din Sinesti ca el voia sa se apuce de proiect european, sa primeasca bani si sa mai cumpere niste vaci. Avea 10 vaci, o ferma mica, acum vreo 5 ani. A vandut jumatate din vaci si vrea sa mai vanda. Mi-a zis: «eu nu mai cresc animale, nici sa nu mai aud de ele. Mai bine plec sa muncesc in afara». Pai daca tinerii nu vor, care au putere, noi, batranii, ce sa mai facem?", a spus Ilie Dascalu, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Bovine si Ovine din Iasi.

Adauga un comentariu