Eveniment-Social

Statiunile UAIC, hub-uri pentru proiecte de cercetare

Publicat: 12 iul. 2019
1

Statiunile Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi vor fi transformate in hub-uri moderne pentru dezvoltarea unor proiecte de cercetare nationale si internationale. In acest sens, la inceputul anului 2019 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a depus spre evaluare catre Organismul Intermediar pentru Cercetare, Ministerul Cercetarii si Inovarii, proiectul „Centru de cercetare cu tehnici integrate pentru investigarea aerosolilor atmosferici in Romania – RECENT-AIR”, cu un buget total al proiectului de 19.371.720 euro, cu TVA. Prin proiectul RECENT-AIR, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi intentioneaza sa amenajeze 10 laboratoare de cercetare care sa permita studiul in profunzime a aerosolilor atmosferici, a factorilor care contribuie la formarea lor si abundenta acestora in atmosfera din 5 zone geografice distincte din Romania. Proiectul presupune amenajarea a sase laboratoare intr-un mediu urban poluat (Iasi), unul in mediu rural (Madarjac), unul in mediu montan nepoluat (Rarau), unul in mediu marin (Agigea) si unul in mediu montan cu risc seismic si vulcanologic (Tulnici), in cladiri ce apartin deja Universitatii.

Statiunea Biologica Marina „Prof. Dr. Ioan Borcea”, Agigea, infiintata in 1926, are ca scop derularea de cercetari la Marea Neagra si educarea tinerilor biologi. Statiunea de cercetare si-a pastrat scopul educativ, oferind cadrul educational pentru derularea de practici studentesti, dar a reinceput si activitatea de cercetare. In prezent se deruleaza practica de vara a studentilor de la Facultatea de Geografie si Geologie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, precum si practica studentilor Facultatii de Biologie a Universitatii de Vest din Timisoara. Activitatea de cercetare derulata in prezent se axeaza pe studiul migratiei pasarilor salbatice precum si a faunei din Dobrogea. Statiunea este implicata in proiectul European „European Raptor Biomonitoring Facility”, finantat de Agentia Europeana pentru Cooperare in Stiinta si Tehnologie, proiect prin care se urmareste dezvoltarea de unelte pentru monitorizarea mediului cu ajutorul pasarilor rapitoare – ca factori determinanti in varful piramidelor trofice. In acest proiect sunt implicate 26 de tari din Europa, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, prin Statiunea Biologica Marina „Prof. Dr. Ioan Borcea”, Agigea, fiind coordonatorul la nivel national.

De asemenea, sunt in discutie proiecte noi cu universitati si centre de cercetare din tara si din strainatate. Astfel, se doreste ca statiunea sa devina, in timp, un hub al cercetarilor axate pe biodiversitate. Desi biologia marina a fost mai putin abordata in ultimii ani, acum se reincearca pornirea unor proiecte pe aceasta directie. Ca urmare, ambarcatiunea Prof. Dr. Ioan Borcea, achizitionata in anul 2008 pentru cercetari arheologice marine, a fost supusa unor lucrari de revizie. Valoarea acestor lucrari a fost de de 21127 lei, la care se adauga o rezerva financiara in cazul unor defectiuni neprevazute in suma de 9000 lei (aceasta suma este accesata doar in cazul unor defectiuni mai mari decat cele anticipate).
Ambarcatiunea se doreste a fi utilizata la viitoarele proiecte de cercetare desfasurate la Marea Neagra.

O alta statiune a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Statiunea Biologica „Petre Jitariu” de la Potoci – Neamt, isi propune reluarea cercetarilor lacustre cu nava de cercetari ACVAPUR, achizitionata in anul 2009, dar care are nevoie, la randul sau de reparatii, pentru a raspunde noilor standarde. De asemenea, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi isi propune sa valorifice si proprietatile de la Ruginesti (judetul Neamt), unde a existat o cabana – laborator si Stefanesti (judetul Botosani), unde exista aproximativ doua hectare de teren nefolosit si un imobil dezafectat.

 

Adauga un comentariu