Arte vizuale

Premieră în România. O statuetă veche de 17.000 de ani va fi expusă în premieră la Târgovişte

Publicat: 12 dec. 2019

Premieră în România. În această lună va fi expusă în premieră prima statuetă de tip Venus din România. Expoziţia va avea loc la Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic din Târgovişte

Artefactul a fost descoperit la Piatra Neamţ şi este realizat din gresie şi bine conservată după cum susţin specialiştii.

Statueta a fost descoperită în această vară într-o aşezare paleolitică din Piatra Neamţ. După rezultatele de la laboratoarele de specialitate s-a dovedit că aceasta are o vechime de 17.000 de ani,

Statueta a fost descoperită de colectivul de cercetare al Muzeului Evoluţiei Omului şi Tehnologie în Paleolitic în urma unor săpături arheologice.

Premieră în România

„Pentru precizarea vârstei exacte a statuetei, au fost realizate câteva serii de datări radiocarbon AMS în două laboratoare diferite. Beta Analytic din SUA şi RoAMS, laborator al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei.

Rezultatul datărilor AMS a oferit vârsta de 17.000 de ani. Aceasta înseamnă că ne aflăm în faţa celei mai vechi sculpturi în piatră din România şi din această parte a Europei.

O caracteristică excepţională a statuetei de la Piatra Neamţ este oferită de conservarea intactă a acesteia. Marea majoritate a statuetelor paleolitice din piatră descoperite până în prezent au fost găsite în stare mai mult sau mai puţin fragmentară”, susţin reprezentanţii muzeului.

Aceasta va fi expusă pentru prima dată publicului la Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic, din 18 decembrie.

Elena Nită, cercetător de la Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic, a declarat că astfel de statuete sunt „o raritate la nivel mondial”.loading...

Adauga un comentariu