Actualitate

Statuia disparuta a soldatului sovietic aprinde un conflict diplomatic

Publicat: 28 feb. 2012
1

@ Disparitia statuii soldatului sovietic din Iasi a provocat un conflict diplomatic intre Romania si Rusia @ Fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, sustine ca rusii au cerut oficial ca statuia sa fie reamplasata in Cimitirul Eternitatea, din municipiul Iasi

Viitorul relatiilor diplomatice dintre Romania si Federatia Rusa depinde de fosta statuie a soldatului sovietic de la Iasi. Alegerile din Rusia, programate pe 4 martie, pun in discutie, printre altele, si relatiile romano-ruse. In acest context, fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, a dezvaluit ca partea rusa a solicitat in mod oficial Romaniei, in urma cu un an, sa puna statuia la loc, in Cimitirul Militar de la Iasi. „Daca de un asemena aspect punctual si simbolic depinde, asa cum ne spun rusii, o anumita detensionare, aerisire a relatiei, eu cred ca ar trebui gasita o formula”, a afirmat Baconschi.

De precizat ca disparitia statuii soldatului sovietic din Cimitirul Eternitatea a fost sesizata in mai 2007 iar presa centrala avertiza, atunci, asupra izbucnirii unui posibil conflict diplomatic intre Romania si Rusia. In urma unei anchete, se pare ca statuia din bronz, de aproape 3 tone, a soldatului sovietic a fost topita si inclusa in monumentul lui Mihai Viteazul din Copou.

Constantin Simirad, actualul sef al Consiliului Judetean si cel care era primarul municipiului Iasi la acea vreme, a precizat ca a dispus ca resturile statuii sa fie topite pentru a se ridica monumentul lui Mihai Viteazul din Copou, nu si intregul edificiu. Solicitarea a venit de la Asociatia Veteranilor de Razboi. „Statuia a fost mutata pentru ca era toata crapata si trebuia reparata de urgenta. A fost ridicata pentru a intra in procesul de reparare, insa nu s-a mai intamplat nimic pentru ca a fost furata. Ea era amplasata in Parcul Expozitiei, dar cum toata lumea care trecea pe acolo scria pe ea si o deteriora, am vrut sa o refacem. Am mutat-o la Cimitirul Eternitatea, insa a disparut subit. Probabil ca o sa se faca un alt monument in locul statuii disparute”, a declarat Constantin Simirad.

Comentarii
  • Cand Austria a fost eliberata de sub ocupatia sovietica, s=a semnat o intelegere prin care partea austriaca trbuia sa ingrijeasca un monument al ostasului sovietic. Turistii pot vedea acest monument in Viena bine ingrijit de la finele razboiului pana in prezent.

  • De ce atata vorbaraie?Simirad stie unde si de ce a disparut statuia cu pricina.S-a intamplat cand el era primar.Simpu.Intrebati-l pe el si tre sa va spuna

  • Simirad ?!?! Mare om mare caracter.Tipologia politicianului român ce nu poate fi mituit si nici corupt, care lucreaza intru propaşirea neamului românesc si dintr-un patriotism exacerbat mai topeşte cate-o statuie, construind alambicuri pt. distilat voturile multimii.

  • Cine ma ? Rusii ? Sa-i penetram boral – atat pe ei – cat si pe statuie ! Am avut 5o de ani simbolurile lor sovietice – futu’i in marmelada si’n votca de animale ! MARS LA VOI LA KREMLIN si puneti-va statui si’n gaoaza – comunistilor !

  • Epigrama lui Pastorel pentru statuia soldatului sovietic din Copou: Nu-team pus acolo sus//Pentru ca esti soarele//Ci pentru ca-ti put picioarele.//Vutu-ti muma-n tur de rus!

  • Cum Armata Rosie ca singele menstrual nu era o armata de eliberare a Romaniei ci de ocupatie, nu vad de ce ne-ar impune fostii ocupanti o statuie a ostasilor lor rapanosi, violatori, alcooli si urit mirositori! Ei au instalat regimul comunist in Romania prin cozile lor de topor Ana Pauker, Walter Roman – tatal lui Petre Roman, Chisinevski, Teohari Georgescu, Vasile Luca, Gheorghiu Deja si celelalte bestii. Ne-au vutut in tuhaz cit au vrut, ne-au luat Basarabia si Bucovina de Nord, iar pentru asta trebuie sa le inaltam si statui. Rusine! Bravo pentru Nea Costica Simirad ca a facut pierduta monstruozitatea din Copou pe care eu, ca student, m-am pisat adeseori, alaturi de cainii comunitari din zona.

  • Va rog frumos sa-mi puneti — si mie statuile si discipolului meu Stalin la loc. Daca nu, las asupra Romaniei, din vazduh, o uriasa bomba cu gagat de o sa-l asfixieze inclusiv pe Gigi Chiquitita de la Primarie

  • Austria o semnat astfel de conventie, sub presiunea Sovieticilor, care le ocupaserao o treime din tara in *9*5, dar, cum URSS a disparut prin implozie, nu vad de ce ar fi obligata Romania actuala sa respecte clauzele pactului Molotov-Ribbentrop din *939. Romania nu mai e o tara ocupata de Armata Rosie, ea are dreptul sa decida ce si cum. Asa cum au disparut statuile unor Lenin sau Stalin, o sa dispara in closetul istoriei si statuia ostasului sovietic violator, minca-o-ar rugina si focul vesnic, mai comunistrule nostalic!

Adauga un comentariu