Local

Statul a furat averea unor ieseni. Modul de operare a fost mafiot

Publicat: 25 iun. 2015
1

@ O familie din judetul Iasi a fost lovita de blestemul unui proiect major al orasului @ De ani de zile averea le-a fost luata cu forta si nimeni nu a fost tras la raspundere @ La mijloc sunt sume colosale, de care a beneficiat cu totul altcineva

Unul din cele mai importante proiecte ale municipiuluI Iasi, facut pentru a deservi mii de oameni, a ajuns sa fie un blestem pentru o familie. Oamenii au fost deposedati de propriul bun pentru ca acest proiect sa poata fi dus la capat insa nu s-au ales cu nimic. Ba mai mult, si-au pierdut agoniseala de o viata fara a fi despagubiti. Nimeni nu se astepta sa se ajunga la asa ceva, mai ales ca zeci de persoane au fost trecute la plata unor despagubiri. Cum s-a ajuns la o asemenea aberatie? Mama Mariei Chisanovici impreuna cu sora acesteia detineau o suprafata de peste 4.300 metri patrati in zona satului Dumbrava, din comuna Ciurea. In anul 2008 au inceput procedurile de expropriere a celor care aveau teren in perimetrul soselei de centura a municipiului Iasi. Guvernul a emis mai multe hotarari prin care zeci de persoane au fost despagubite cu diferite sume de bani pentru faptul ca au ramas fara terenurile respective. Printre acestia nu se regaseste insa si familia Chisanovici, mostenitorii Mariei Vasluianu, cea care a detinut suprafata din zona Dumbrava.

Oamenii s-au trezit in numai o scurta perioada de timp fara aproape jumatate hectar de teren, care a disparut subit si fara banii de la stat drept compensatie. Numai ca pe decizia Executivului de la acea vreme apar cu doar 100 metri patrati, restul terenului nemaifiind de gasit. Mostenitorii, in ultimii ani, au fost plimbati la Directia de Drumuri si Poduri, la Primaria Ciurea, la Oficiul de Cadastru cu titlul de proprietate si Hotararea de Guvern in mana fara sa rezolve ceva.

„La vremea respectiva nu ne-am opus proiectului. Noi nu eram in tara, de toate s-a ocupat soacra mea, care intre timp a murit. Avem un titlu de proprietate pentru o suprafata de peste 4.300 metri patrati peste care s-a construit aceasta sosea, iar noi nu ne-am ales cu nimic nici pana in prezent. Ba mai mult, suntem trecuti cu o suprafata infima, iar in momentul in care am inceput sa ne punem intrebari despre restul terenului, am fost pasati de la o autoritate la alta. De ani de zile suntem plimbati fara sa ni se dea un raspuns clar. Noi locuim in Italia de ani de zile si de fiecare data cand ne intoarcem in tara pentru un concediu nu facem nimic altceva decat sa alergam de nebuni in speranta ca vom rezolva ceva”, a spus Emil Chisanovici, ginerele celei care a detinut terenul de la Dumbrava.

7 ani de dispute

Proiectul inceput acum cativa ani a starnit de la bun inceput scandal. Inca din anul 2008 de cand s-au inceput procedurile a fost un scandal urias legat de exproprieri. Acestea au fost fie supraevaluate, fie nu au fost acordate la timp. Sute de ieseni s-au aratat revoltati, asta dupa ce sumele alocate de stat au fost date in bataie de joc. Acum, familia Chisanovici se vede nevoita sa indure indolenta funtionarilor statului doar pentru ca au avut o suprafata de teren pe care s-a construit centura. Ajunsi la capatul rabdarii, oamenii s-au plans si sefilor Prefecturii Iasi in speranta ca vor gasi o solutie. „Am discutat cu persoanele respective despre problema cu care se confrunta. Am luat in vedere documentatia pe care au depus-o la sediul institutiei noastre, iar in perioada urmatoare vom face verificarile care se impun in aceasta situatie”, a spus subprefectul Bogdan Abalasi.





Comentarii
  • 1. indolenta prefecturii este crasa alaturi de toti capii judetului. se rezolva greu si incearca sa o lungeasca pana ce vei muri si mostenitorii nu vor face nimic. 2. ziaristi de doi lei si trei parale. cand a fost vorba de terenuri pe care sta univ cuza a-ti batut in retragere ca niste janghine nevertebrate. nu v-a interesat sau chiar a-ti recomandat ca sa se calmeze lumea ca nu e bine si alte alea. 3. macar sa aveti decenta si profesionalismul sa urmariti cazul din articol si sa aratati lumii golanii de acolo de sus. 4. totul se va termina in coada de peste…dar nu vreau sa dau idei nimanui. Doamne ajuta sa iasa bine pentru aceasta familie si sa se creeze un precedent util tuturor care vor trece sau au trecut prin aceste miselii.

  • pai si eu mi-am cumparat repede10 ha de pamant in zona Ciurea, Uricani ca mi-a zis unu din primarie unde sa cumpar ca pe acolo o sa treaca centura si l-am luat moca cu 1000 de euro hectarul si l-am vandut la fraieri cu
    300 de euro metru

Adauga un comentariu