Local

Statul da bani pentru albine

Publicat: 12 ian. 2009
1

• Valoarea sprijinului este de 75 lei pentru fiecare familie de albine certificata in sistemul de agricultura ecologica „O familie de albine inseamna un stup Este foarte bine ca se acorda acest sprijinAu inceput tot mai multi sa se intereseze de acest domeniu si in acest fel suntem sprijiniti sa ne dezvoltamCheltuielile pentru intretinerea stupilor sunt ridicate, de aceea un ajutor financiar este binevenit oricand”, a declarat Ioan Irimia, apicultor din comuna ieseana CostestiO mare suferinta pentru producatorii de miere de albine o constituie valorificarea productiei apicole

Incepand de anul acesta, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) acorda sprijin financiar producatorilor de miere de albine. Valoarea sprijinului este de 75 lei pentru fiecare familie de albine certificata in sistemul de agricultura ecologica.

De asemenea, acest ajutor financiar poate fi acordat pentru maxim 50 de familii de albine, pentru fiecare producator. Conform specialistilor, totalitatea albinelor dintr-un stup formeaza o familie. „O familie de albine inseamna un stup. Este foarte bine ca se acorda acest sprijin. Au inceput tot mai multi sa se intereseze de acest domeniu si in acest fel suntem sprijiniti sa ne dezvoltam. Cheltuielile pentru intretinerea stupilor sunt ridicate, de aceea un ajutor financiar este binevenit oricand”, a declarat Ioan Irimia, apicultor din comuna ieseana Costesti.

Cu toate acestea, apicultorii ieseni se confrunta in continuare cu o serie de probleme. O mare suferinta pentru producatorii de miere de albine o constituie valorificarea productiei apicole. Productia obtinuta cu multa truda este distribuita in pietele din judetul Iasi, iar preturile sunt mici in comparatie cu timpul de munca si banii cheltuiti pe transport si tratamente. „O mare problema pentru este aceea ca nu avem piata de desfacere. Mierea o distribui in piete, insa preturile sunt mici. In primul rand trebuie sa suport cheltuielile de transport, plus ca exista boli si daunatori pentru care trebuie cumparate tratamente. In fiecare an dau cel putin 3.000 de lei pentru tratamente pentru ca sunt anumiti virusi care raman in stup si daca nu-i distrug, pierd albinele. Am aproape 400 de stupi, iar acesti bani de la minister sunt bineveniti, chiar daca voi acoperi cu ei mai putin de 50 la suta din cheltuielile pentru intretinerea familiilor de albine. De asemenea, este un bun inceput, avand in vedere ca este primul an in care se acorda sprijin financiar pentru apicultori”, a declarat Silviu Iordache, apicultor din comuna Schitu-Duca.

Potrivit specialistilor, in fiecare stup se afla intre 40 mii si 60 mii de albine si fiecare albina isi recunoaste stupul. De asemenea, o albina face 10 mii de zboruri pentru a colecta un miligram de miere. In ceea ce priveste valoarea sprijinului financiar pentru sectoarele legume-fructe, persoanele fizice membre ale asociatiilor sau ale organizatiilor profesionale vor primi un sprijin de 1.100 lei la hectar. Producatorii de legume-fructe, persoane fizice autorizate si membrii grupurilor de producatori recunoscute vor beneficia de un ajutor in valoare de 2.960 lei la hectar, iar organizatiile de producatori recunoscute vor primi un sprijin de 3.700 lei la hectar.

Adauga un comentariu