News Flash:

Statul, furat de Finante

22 Mai 2006
1387 Vizualizari | 0 Comentarii
•Un control efectuat de Curtea de Conturi la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP), Agentia Judeteana pentru Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM), Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) si Casa Judeteana de Pensii (CJP) arata ca obligatiile persoanelor fizice si juridice la bugetele de stat se colecteaza haotic •Inspectorii financiari au constatat ca la cele patru institutii de stat nu exista o evidenta clara a contribuabililor •Situatia finala existenta la DGFP difera mult de evidenta inregistrata a contribuabililor la celelalte trei institutii

Un control efectuat de Curtea de Conturi la Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului - DGFPJ Iasi, Agentia Judeteana pentru Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM), Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) si Casa Judeteana de Pensii (CJP) arata ca in judetul Iasi statul nu are o evidenta clara a contribuabililor persoane fizice si juridice. Inspectorii financiari au verificat modul de colectare a contributiilor contribuabililor la bugetul de sanatate, bugetul asigurarilor sociale (fondul de pensii si fondul de somaj) si alte taxe si impozite. Concluzia generala a inspectorilor se refera la faptul ca intre evidenta inregistrata a contribuabililor la DGFPJ si cele de la AJOFM, CJP si CJAS nu exista corespondenta. Baza de control a constituit-o insa evidenta DGFPJ, deoarece aici se afla evidenta finala a contribuabililor si este principala institutie de stat, in subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - ANAF, care se ocupa cu colectarea obligatiilor fata de bugetele de stat. "In opinia controlorilor, multe dintre neajunsurile semnalate au drept cauza in mare parte sistemul, lipsa unor proceduri, politici unitare la nivelul ANAF si al ordonatorilor principali de credite ce administreaza veniturile realizate din incasarea contributiilor de asigurari sociale", se arata in raportul intocmit de inspectorii de la Curtea de Conturi a judetului Iasi.

Debandada de la Finante

In urma controlului efectuat la DGFPJ, s-a constatat ca deficientele in ceea ce priveste inregistrarea contribuabililor au drept cauza in special proasta organizare in ceea ce priveste politica de personal. "Procedurile de lucru stabilite la nivel general de catre Ministerul Finantelor nu au fost adoptate la nivel central si la nivelul DGFPJ Iasi, in functie de personalul si compartimentele de specialitate existente la nivelul fiecarei unitati in speta cu referire la evidenta pe platitori a contributiilor sociale", se arata in raportul inspectorilor de la Curtea de Conturi. De asemenea, s-a constatat ca nu exista un flux clar de circulatie a documentelor in cadrul institutiei si ca nu au fost elaborate tematici specifice de control in ceea ce priveste plata obligatiilor catre stat. Adica, au fost verificati la comanda politica numai anumiti agenti economici, in vreme ce societatile comerciale cu mari datorii la bugetele de stat, dar ale caror patroni au sprijin politic, au fost lasate in pace. Aceasta situatie a avut efecte devastatoare: a fost subdimensionat bugetul statului prin calcularea gresita a taxelor si impozitelor pentru persoanele fizice si juridice din Iasi. Adica, in judetul Iasi statul a colectat mai putin decat trebuia. De exemplu, in luna decembrie a anului 2005, la nivelul Trezoreriei, valoarea veniturilor realizate si raportate sunt de 53.348.733 RON (32.673.017 - bugetul asigurarilor sociale, 16.088.786 - fond de sanatate si 4.586.000 RON - fond de somaj), in timp ce pe fisele platitorilor apare suma totala de 51.143.533 RON.

Deficiente la Fortele de Munca

In urma verificarilor efectuate la AJOFM, s-a constatat ca nu au fost evidentiate si inventariate cum trebuie debitele pentru contributia la fondul de somaj, datorate de persoanele juridice si persoanele fizice care au calitatea de angajator. De asemenea, s-a constatat ca nu au fost facute demersurile necesare in vederea corelarii nivelului de venituri de colectat la AJOFM si cele inregistrate la DGFPJ, fiind vorba, bineinteles, de contributia la ajutorul de somaj. In timp ce la acest capitol DGFPJ Iasi avea inregistrat la data de 31.12.2005 suma de 36.348.508 RON, la nivelul AJOFM suma era de numai 32.259.862 RON, constatandu-se o diferenta de 4.088.646 RON. S-a ajuns in aceasta situatie deoarece in perioada 2004 - 2005 nu au fost intreprinse de catre angajatii AJOFM verificarile necesare la persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator.

Nereguli si la Pensii

Se poate spune ca inspectorii de la Curtea de Conturi au descoperit aceleasi disfunctionalitati in ceea ce priveste colectarea impozitelor si la toate institutiile verificate. Si la CJP Iasi s-a constatat ca nu au fost inventariate corespunzator debitele pentru contributia la fondul de asigurari sociale datorate de persoanele fizice si juridice. Astfel, in timp ce la acest capitol, la 31.12.2005, DGFPJ Iasi avea inregistrata o suma de 247.588.111 RON, la CJP Iasi in evidente era inregistrata suma de 397.046.276 RON. Si in aceasta situatie este vorba despre faptul ca nu au fost intreprinse controalele necesare la agentii economici si persoanele fizice in vederea evidentierii corecte in contabilitate a datoriilor la bugetul asigurarilor sociale.

Fara bani pentru sanatate

Si la CJAS s-a constatat faptul ca documentele nu evidentiaza corect sumele si numarul contribuabililor la bugetul asigurarilor de sanatate si ca in acest sens exista mari diferente intre evidentele institutiei si cele aflate la DGFP. Astfel, valoarea debitelor pentru contributia la asigurarile sociale de sanatate datorate de persoanele fizice si juridice la sfarsitul anului 2005, inscrisa in evidentele DGFP este de 46.259.494 RON, iar in evidentele CJAS suma nu se regasea. S-a constatat astfel ca la sfarsitul anului 2005 statul a colectat in mod eronat cu 9.304.931 RON mai putin din judetul Iasi la bugetul asigurarilor de sanatate. Pentru eliminarea acestor nereguli, inspectorii financiari de la Curtea de Conturi au recomandat refacerea evidentelor contribuabililor la toate cele patru institutii, corelarea evidentelor intre institutiile respective precum si elaborarea unor norme legale menite sa puna ordine in sistem.

Degringolada provocata de directorul Dobos

Trebuie subliniat ca, in conformitate cu rezultatelor raportului prezentat, situatia de la Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului Iasi, condusa de nimeni altcineva decat de directorul Anton Dobos, demonstreaza un haos complet. Nu este vorba de nimic altceva decat de incapacitatea de a gestiona eficient nu numai impunerile pentru persoanele fizice si juridice care isi desfasoara activitatea in judetul Iasi, ci chiar de executia bugetara. La aceste aspecte se adauga si decimarea Directiei conduse de directorul executiv Dobos, numit pe criterii politice, a carui activitate a avut ca efect parasirea institutiei de catre un numar impresionant de specialisti ai finantelor. In plus, promovarile de personal ar fi fost facute in moduri care frizeaza absenta oricarei urme de bun simt, asa cum au afirmat numerosi angajati ai institutiei, care sustin ca nu principiile profesionalismului au stat la baza avansarii in functie a unor persoane. Este necesara punerea in aplicare a recomandarilor facute chiar de catre membrii unei echipe de control care a avut o actiune la DGFPJ Iasi. Acestia au recomandat conducerii Ministerului Finantelor, printre altele, chiar demiterea din functie a directorului executiv Anton Dobos, dar pana acum nu s-a intamplat nimic in acest sens.
Constantin MAZILU
Tudor LEAHU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1191 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013742 (s)