Secretele istoriei

Statul Islamic a pus mii de bombe-capcana in casele oamenilor, pe strazile din Mosul si chiar in jucariile copiilor

Publicat: 16 nov. 2016

Intr-un sat prafuit din Irak, in apropiere de Mosul, cativa copii stau asezati si asculta lectiile predate de doi profesori. Daca sunt atenti, s-ar putea sa supravietuiasca.

„Exista lucruri gasite pe strada pe care le puteti atinge?”, intreaga un profesor, aratand spre niste fotografii, inclusiv cu jucarii.

„Nu”, raspund copiii tare si la unison. Lectia a fost invatata: un inamic fara constiinta pune capcane mortale chiar si in jucarii, arata CNN intr-un reportaj despre viata din Irak sub teroarea Statului Islamic.

Regiunea este un teren minat, iar jihadistii se folosesc de orice obiecte pentru a amplasa bombe. Peste 10 oameni au murit in apropierea Mosulului in ultimele saptamani, dupa ce au calcat pe astfel de capcane. Contin suficient de mult explozibil sa rupa tabla unei masini si au un detonator atat de sensibil incat poate fi declansat de pasul unui copil.

Mines Advisory Group (MAG), un ONG international implicat in indepartarea capcanelor minate din tarile afectate de razboaie, avertizeaza ca nu exista o zona cu mai multe pericole decat aceasta din Irak, aici fiind ascunse mii de capcane.

Si mai grav este ca numeroase familii au inceput sa se intoarca in ultimele luni in zona Mosulului, chiar daca au fost sfatuite sa nu faca asta. Oamenii sustin ca nu si-au mai permis sa plateasca chirie in alta parte. Cand s-au intors, si-au gasit casele minate.

Sean Sutton, manager de comunicare la MAG, spune ca ce se intampla langa Mosul este „o cursa contracronometru”.

„Trebuie sa gasim minele inainte sa faca asta un copil la finalul zilei”, a spus el, spunand ca, pana cand nu sunt gasite toate capcanele, oamenii nu se pot intoarce acasa, iar organizatiile de caritate nu ii pot ajuta.

Armata irakiana a lansat in urma cu cateva saptamani o ofensiva in Mosul, pentru a curata orasul de jihadisti, insa nu a alungat inca Statul Islamic de acolo, lovindu-se de o rezistenta apriga din partea jihadistilor.loading...

Adauga un comentariu