National

Statul iti da bani daca iti parasti seful. Iata in ce conditii

Publicat: 29 mai 2014

Angajatii care aduc dovezi ca firmele la care lucreaza incalca legislatia din domeniul concurentei ar putea primi drept recompensa o parte din amenzile pe care le plateste compania, a declarat, joi, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

„O modificare pe care vrem sa o aducem Legii Concurentei este aceasta practica ce am vazut ca functioneaza foarte bine in Ungaria. Salariatii care vin si arata cum angajatorul lor incalca legea primesc o parte din sanctiuni„, a precizat Chiritoiu.

Citeste si Noile reguli care trebuiesc respectate de catre magnatii retelelor mobile

Potrivit acestuia, in Romania, pana acum, nu a existat vreo investigatie care sa se finalizeze cu ajutorul angajatilor, insa exista o investigatie in curs de derulare unde angajatii companiei au adus dovezi de incalcare a legii.

„Cam asta mi-as dori sa fac, dar vom merge incet cu aceasta procedura, intrucat, pentru o tara cu trecutul Romaniei, o astfel de practica poate parea ciudata”, a mai spus Chiritoiu.

El a aratat ca modificarile la Legea Concurentei ar putea fi posibile de la inceputul anului viitor.

Chiritoiu a mai declarat ca firmele care recunosc ca au incalcat legislatia din domeniu concurentei ar putea fi scutite de o parte din amenda, daca va fi modificata Legea Concurentei.

„Vrem sa modificam Legea Concurentei, astfel incat firmele care recunosc ca au incalcat legea sa beneficieze de o reducere de pana la 30% din amenda. Vrem sa facem in asa fel incat acest lucru sa fie posibil inainte de finalizarea investigatiei, cand de regula firmele afla ce amenda primesc”, a spus Chiritoiu.

Citeste si 14 companii de electrocasnice AMENDATE de Consiliul Concurentei

El a explicat ca aceasta metoda va fi folosita de firmele care stiu sigur ca exista dovezi care le incrimineaza.

O investigatie a Consiliului Concurentei dureaza, in medie, doi ani.

„Trebuie sa gasim o procedura ca firmele sa recunoasca rapid incalcarea legii si sa poata beneficia de reducerea amenzilor, sa nu mai muncim doi ani la etapa de investigatie”, a adaugat presedintele Consiliului.

Amenzi de aproape 20 de milioane de euro in 2013

Consiliul Concurentei a aplicat, anul trecut, amenzi in valoare totala de 86,778 milioane de lei, respectiv 19,637 milioane de euro, cu 187% mai mult decat in 2012, potrivit raportului pentru 2013 al institutiei.

„Valoarea amenzilor aplicate de Consiliul Concurentei in 2013 a fost de 86.778.562 lei (19.637.602 euro).

Au fost sanctionate 35 de intreprinderi pentru practici anticoncurentiale, o companie pentru nefurnizarea de informatii si o persoana fizica pentru punerea in aplicare a unei concentrari inainte de notificare si autorizarea sa de Consiliul Concurentei”, se arata in raport.

Citeste si ANCHETA: Ce se ascunde in spatele promotiilor la preturi

Comparativ cu anul 2012, valoarea amenzilor a crescut cu 187%, iar fata de anul 2011 se situeaza la un nivel de 15 ori mai redus.

„Nivelul deosebit de ridicat inregistrat la nivelul anului 2011 s-a datorat finalizarii cu amenzi a unor cazuri ce au implicat companii cu o cifra de afaceri foarte mare, precum cartelul de pe piata carburantilor si abuzurile de pozitie dominanta ale Orange si Vodafone„, explica oficialii Concurentei.loading...

Adauga un comentariu