News Flash:

Statul refuza finantarea scandalurilor de la Universitatea de Medicina

18 Decembrie 2005
1332 Vizualizari | 0 Comentarii
•Ieri, Ministerul Educatiei si Cercetarii a solicitat Senatului UMF sa desemneze un nou membru pentru a asigura interimatul functiei de rector pana la organizarea alegerilor •Omul lui Carol Stanciu, prorectorul George Pandele, nu mai asigura interimatul si a tinut sa precizeze ca ministerul ar trebui sa nu mai faca ce vrea •Ministerul a taiat si finantarea pentru UMF Iasi •Cadrele didactice ar trebui sa ceara socoteala pensionarilor care conduc universitatea, deoarece acestia au adus institutia in pragul falimentului •"Din cercetarile pe care le-am efectuat a rezultat ca toti fetusii provin de la UMF. Cei de la UMF nu au inventar pentru acestia iar printre fetusii aruncati se pare ca erau si mai multe piese de valoare", a declarat comisarul sef Gheorghi Plai, seful Politiei iesene

De ieri, conform deciziei secretarului de stat Dumitru Miron, de la Ministerul Educatiei si Cercetarii - MEdC, prezentata in facsimil, Universitatea de Medicina si Farmacie - UMF Iasi poate pierde finantarea de la bugetul de stat. In plus, in aceeasi adresa nr. 55.592/16.12.2005, a MEdC, este mentionat ca prorectorul George Pandele nu mai asigura interimatul functiei de rector la UMF Gr. T. Popa. Ministerul a solicitat Senatului universitatii sa desemneze un alt membru care sa asigure interimatul functiei de rector pana la organizarea alegerilor. Forul superior al universitatii nu a mai aprobat prelungirea perioadei de interimat a prorectorului Pandele. "Va atentionam ca incepand cu data de 16.12.2005, (...) si pana la confirmarea prin ordin al ministrului educatiei a unei alte persoane pentru asigurarea interimatului functiei de rector, nu mai exista baza legala pentru semnarea contractului institutional reinnoit, cu toate consecintele legale de continuare a finantarii Universitatii de Medicina si Farmacie", se specifica in adresa. O noua sedinta de Senat la UMF Iasi va avea loc luni, 19 decembrie 2005, cand va fi numit un alt membru al Senatului pentru asigurarea interimatului. Scandalurile declansate de pensionarii de la UMF au adus institutia si in situatia de a nu mai primi finantare, fiind singura institutie de invatamant superior din Iasi care se confrunta cu o asemenea situatie dezastruoasa. Pensionarii care au condus pana acum UMF au demonstrat ca in cateva luni de zile pot distruge ceea ce au cladit altii in peste o suta de ani. Tot intr-o perioada scurta de timp, ex-rectorul Carol Stanciu si clanul de pensionari au reusit sa falimenteze universitatea din cauza afacerilor considerate ilegale sustinute din bugetul institutiei de invatamant superior medical. Achizitiile efectuate de acestia sunt cercetate acum de procurorii de la Departamentul National Anticoruptie, sectia teritoriala Iasi, chiar daca - asa cum rezulta din informatiile actuale, unul dintre politistii anchetatori este var al fostei secretare sefe Dana Bugeac. Anchetatorul in cauza, in loc sa ancheteze persoanele implicate, se spune ca i-ar acorda consultanta chiar fostului rector Stanciu, asa cum au afirmat unii dintre angajatii UMF. De asemenea, in adresa semnata de secretarul de stat Dumitru Miron se specifica si faptul ca, in perioada cat a asigurat interimatul functiei de rector, George Pandele nu a respectat legislatia in vigoare a procedurilor de alegere a noului rector. In cele 45 de zile cat a durat acest interimat, conform legii, George Pandele avea obligatia sa organizeze alegeri si UMF Iasi sa aiba pana ieri, data expirarii termenului, un nou rector. Toate cadrele didactice de la UMF ar trebui sa protesteze impotriva acestui grup de pensionari care i-au adus in situatia de a nu-si mai primi lefurile.

Stanciu da telefoane

La auzul vestii ca George Pandele nu mai asigura interimatul functiei de rector, Carol Stanciu, care a condus din umbra toata aceasta actiune, a inceput sa sune in dreapta si-n stanga, doar-doar va reusi sa rastoarne situatia in favoarea sa. De aceasta data, reprezentantul ministerului de resort, Dumitru Miron, nu a mai avut cum sa-i sustina pe pensionarii de la UMF. "Daca nu mai sunt rector, nu mai dau nici o declaratie", a reactionat ieri George Pandele. Fostul rector Stanciu a fost foarte surprins ca secretarul de stat Dumitru Miron nu a mai prelungit perioada de interimat a lui Pandele. "Dar noi am depus adresa pentru prelungirea lui Pandele. Sa vina secretarele sa le intreb ce faxuri au primit astazi. Nu stiu ce persoana va desemna Senatul pentru a asigura interimatul pana la alegeri", a declarat fostul rector Stanciu. Pentru ca acesta este cel care conduce UMF, Carol Stanciu se astepta ca adresa de la minister sa fie trimisa pe numarul de fax de la Facultatea de Medicina, unde este decan. Spre surprinderea sa, ministerul nu i-a mai trimis adresa la decanat sau la Institutul de Gastroenterologie pe care il conduce, asa cum a procedat pana acum. Ieri seara, prorectorul George Pandele a tinut sa precizeze ca Ministerul Educatiei nu face ce vrea, iar finantarea se va semna incepand cu luna ianuarie 2006, cand va fi ales un rector. "Sa nu mai faca ministerul ce vrea. Ce rost avea sa innoade doua interimate. Contractul de finantare trebuie semnat din ianuarie anul viitor, cand probabil va fi un rector. Este posibil ca alegerile sa aiba loc cat mai curand, dar dupa ce se va numi un nou membru care sa asigure interimatul si va veni si ordinul semnat de ministru. Nu este un dialog deschis cu ministerul", a declarat George Pandele.

Excluderi din invatamantul universitar

Peste toate acestea, UMF este subiect de ancheta si in privinta aruncarii a 76 de fetusi de la Institutul de Anatomie in padurea din comuna ieseana Gropnita. Ieri, Senatul UMF, condus inca de George Pandele, s-a intrunit in sedinta extraordinara, chipurile pentru a gasi persoana vinovata. Timp de mai bine de doua ore, membrii Senatului nu au facut altceva decat sa-si dea cu presupusul de unde sunt fetusii si avortonii. Desi problema se afla in ograda Institutului de Anatomie, la sedinta de Senat nu au fost invitati toti salariatii Institutului pentru a elucida problema. Atat George Pandele, cat si o parte dintre membrii Senatului au afirmat ca nu sunt politisti ca sa faca ancheta. Aceasta afirmatie a fost facuta pentru a masca dezastrul si haosul care domneste in institutia de invatamant. Dupa ani de zile de cand functioneaza Institutul nu exista o evidenta a materialului didactic care este adus ca obiect de studiu. Conducerea UMF nu a fost in stare sa afirme daca toti fetusii sunt de la Institut. "Este un haos. La Institut nu exista nici o evidenta, nici un document. Stim doar ca 10 fetusi sunt adusi de profesorul Dan Antohe. Ceilalti nu stim daca au fost sau nu la noi pentru ca nu exista nici o evidenta. Eu nu stiu de ce nu au fost invitati la Senat si ceilalti reprezentanti ai Institutului. Antohe nu a spus de unde a adus cele 10 piese. Aici, la sedinta, fiecare si-a dat cu presupusul. Unii au spus ca poate au fost adusi de cadrele didactice din colectiile particulare. Fiecare si-a dat cu presupusul. Eu nu pot sa spun mai multe", a declarat prof. dr. Vasile Costinescu, purtatorul de cuvant al UMF. George Pandele a tinut sa precizeze ca persoanele care se fac vinovate de aruncarea fetusilor vor fi excluse din invatamant, indiferent de functia pe care o indeplinesc si gradul didactic. Toate cadrele didactice de la Institutul de Anatomie vor fi chemate in fata comisiei de etica a universitatii, care, bineinteles, este formata tot din pensionarii ex-rectorului Stanciu, cu exceptia blondinei de la Bioinginerie, Gabriela Marinescu. Seful Laboratorului de osteologie si conservare a cadavrelor, prof. dr. Dan Antohe, fost director al Institutului, nu este strain de aceasta situatie. Conform informatiilor detinute in prezent, acesta l-ar fi platit pe laborantul Valentin Topciu pentru a scapa de fetusi, de unele organe si de o jumatate de craniu. Pentru ca laborantul Topciu a considerat ca nu a fost remunerat pe masura pentru a rezolva o astfel de problema, a aruncat fetusii in padure.

Telefoane de la ministru

Dupa ce a aparut stirea cu fetusii aruncati in padure, Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, l-a sunat pe comisarul sef Gheorghi Plai, seful Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Iasi, pentru a afla mai multe date despre ceea ce se intampla cu acei fetusi. "Imediat dupa ce s-a aflat de acest caz am fost sunat de ministru si m-a intrebat ce se intampla la Iasi cu acei fetusi aruncati in padure. Din nou a fost un caz negativ cu care a iesit judetul Iasi in fata", a declarat ieri comisarul sef Gheorghi Plai. Pe de alta parte, ancheta fetusilor aruncati in padurea Catichi continua. Politistii au stabilit deja faptul ca toate cadavrele provin de la UMF Iasi, insa inca nu l-au descoperit pe cel care a aruncat cadavrele in acel loc. "Din cercetarile pe care le-am efectuat a rezultat ca toti fetusii provin de la UMF. Cei de la UMF nu au inventar pentru acestia, iar printre fetusii aruncati se pare ca erau si mai multe piese de valoare. Dupa ce m-am informat mai bine, se pare ca este vorba de comiterea unei contraventii, iar acest gest de a arunca fetusii in acea padure se pedepseste cu amenda. Avem oameni care continua cercetarile pentru a descoperi persoanele care au aruncat acei fetusi", a mai spus comisarul sef Plai.
Magda OLTEANU
Cezar ELISEI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1315 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015433 (s)