National

Statul roman a castigat la Curtea Constitutionala in cazul Micula

Publicat: 16 dec. 2015

Ministerul Finantelor Publice (MFP) nu trebuie sa le mai plateasca inca o data suma de 376 milioane de lei fratilor Viorel si Ioan Micula, precum si dobanda aferenta, asa cum a dispus Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID), informeaza miercuri MFP.

Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, prin Decizia nr. 887/15.12.2015, exceptia de neconstitutionalitate privind legislatia in baza careia statul roman a facut plata dispusa de tribunalul ICSID, cu sediul la Washington.

Citeste si Poprire pe conturile ROMATSA

‘Decizia Curtii Constitutionale este foarte importanta pentru autoritati, datorita implicatiilor financiare pe care le-ar fi avut o eventuala admitere a exceptiilor ridicate de avocatii Grupului Micula. Statul roman a fost reprezentat de juristii din Ministerul Finantelor Publice‘, a afirmat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

Practic, Curtea Constitutionala a girat din punct de vedere constitutional mecanismul legal construit de statul roman pentru punerea in aplicare a hotararilor pronuntate de instantele judecatoresti sau arbitrale, cu incidenta in domeniul ajutorului de stat, mecanism aplicat inclusiv in cazul Micula.

Citeste si Fratii Micula au luat ilegal despagubiri de la Romania. Comisia Europeana intervine

Hotararea Curtii Constitutionale este definitiva.

Cu toate acestea, desi statul roman a efectuat plata in baza unei legislatii nationale, emisa in deplina concordanta cu Constitutia, fratii Micula incearca sa execute statul roman apeland la instante din alte state pe al caror teritoriu exista bunuri ale statului roman. Comisia Europeana intervine activ in toate litigiile in care statul roman este actionat in judecata de fratii Micula.loading...

Adauga un comentariu