National

Statul roman, OBLIGAT sa plateasca DESPAGUBIRI RECORD de 66 milioane de euro catre GDF Suez. Vezi de ce

Publicat: 30 apr. 2015

Statul roman are de platit despagubiri record catre francezii care detin compania GDF Suez Energy, cel mai mare furnizor local de gaze naturale, dupa ce firma a castigat un proces intentat ANRE.

Suma despagubirilor pe care Romania trebuie sa le plateasca este de 66 de milioane de euro.

GDDF Suez a dat in judecata ANRE atunci cand institutia a stabilit preturile la gazele furnizate populatiei sub costurile de achizitie ale societatii, motiv pentru care francezii de la compania de gaze au pierdut bani. ANRE are timp 15 zile pentru a ataca hotararea Curtii de Apel Bucuresti.

Proprietarii fostului Distrigaz Sud, distribuie gaze naturale pentru jumatatea de sud a tarii. In martie 2011, GDF Suez si nemtii de la E.ON, distribuitorii jumatatii de nord a tarii si proprietarii fostului Distrigaz Nord, au cerut ANRE, institutia care reglemeneaza preturile la gaze si electricitate pentru populatie, sa mareasca preturile pentru ca nu fac fata costurilor de achizitie. Autoritatea a ignorat cererile, din ratiuni sociale, si a fortat GDF Suez sa mearga in instanta.

In ciuda faptului ca in titlul ANRE apare numele de autoritate, in realitate, ani de zile, institutia a fost subordonata politicului. Contrar practicii europene, politicienii de la putere anuntau de fiecare data ca preturile la electricitate sau gaze nu se vor scumpi, desi nu aveau nicio calitate sa spuna asa ceva. De altfel, nu o singura data, Comisia Europeana a taxat puterea de la Bucuresti, indiferent care a fost aceasta, ca incalca directivele comunitare care prevad independenta autoritatii de reglementare. Mai exact, ANRE este singura care decide, pe baza calculelor preturilor din piata, daca mareste sau nu tarifele reglementate, pentru populatie.

GDF Suez, compania care a cumparat in 2004 Distrigaz Sud, cumpara gazul de la singurii producatori din tara, OMV Petrom si Romgaz, si din import, de la Gazprom. Pretul gazului este indexat dupa cotatia internationala a petrolului. De la finele lui 2008 pana in martie 2011, cotatia titeiului a crescut de la 35 de dolari pe baril la aproape 125 de dolari pe baril, o crestere brusca consemnandu-se in primele trei luni ale lui 2011.loading...

Adauga un comentariu