Secretele istoriei

Stefan I, primul rege al Ungariei

Publicat: 31 dec. 2014
3

Stefan I al Ungariei (in maghiara Szent István király „sfantul rege Stefan”) (n. 969, Strigoniu (Esztergom) – d. 15 august 1038, Székesfehérvár (lat. Alba Regia) a fost un rege al Ungariei, considerat intemeietorul Regatului Ungariei, primul rege crestin al maghiarilor, membru al Casei Arpadiene. Este venerat ca sfant in Biserica Catolica si in Biserica Ortodoxa.

Conform traditiei, Papa Silvestru al II-lea i-ar fi trimis o coroana de aur cu nestemate, iar in ianuarie 1001 o scrisoare de binecuvantare, prin care il recunostea oficial ca rege crestin al Ungariei. „Sfanta coroana a Ungariei”, cunoscuta drept Coroana Sfantului Stefan, este o lucrare artistica realizata ulterior, in mai multe faze, in secolele XI-XIII.

Vezi si Viata lui Albert al II-lea, rege al Boemiei si al Ungariei

Intre anii 997-1006 Stefan a reusit sa uneasca in jurul sau intregul popor maghiar[necesita citare], nu inainte de consumarea unui violent conflict armat care a opus proaspat unsul rege (25 decembrie 1001) Stefan cel Sfant si pe Gyula cel tanar (in maghiara Gyula; latinizat Iulus (nu Iulius)), Voievodul Transilvaniei, cu sediul la Alba Iulia (Balgrad, in maghiara Gyulafehérvár).

Vezi si Ferdinand I al Sfantului Imperiu Roman si influenta otomana

Regele Stefan a avut trei copii: doi fii, Imre (adaptat de la „Heinrich”) si Otto, precum si o fiica, Hedvig, deci botezati cu nume in traditie germana. Printul mostenitor Imre s-a accidentat la vanatoare si a murit in 1031. Petru Orseolo (Petru I) a fost desemnat, in locul lui, print mostenitor. La moartea sa, in 1038, Stefan nu a mai avut urmasi directi de parte barbateasca. La preluarea tronului aspirau verii regelui. Dupa noua ani de instabilitate, in 1047, ca rege al Ungariei a fost incoronat Andrei I, mentinandu-se astfel dinastia arpadiana.

Adauga un comentariu