News Flash:

Stefan Vuza este acuzat ca spoliaza Iasitex SA

18 Aprilie 2008
6120 Vizualizari | 3 Comentarii
Iasitex SA
• Grupul Serviciile Comerciale Romane, controlat de Stefan Vuza, este acuzat ca aduce la sapa de lemn Iasitex SA • Nu este clar unde se duc banii firmei iesene, existand acuzatii conform carora se fac investitii impresionante in imobile ce nu apartin fostei fabrici Tesatura • Vanzarea unor active ale Iasitex SA a devenit o afacere deosebit de profitabila pentru actionarul majoritar

In randul salariatilor de la societatea comerciala Iasitex SA din Iasi, fosta fabrica Tesatura - cu o traditie de peste 100 de ani in industria textila, au aparut nemultumiri serioase generate de mentinerea de catre administratia firmei a unui nivel foarte scazut al salariilor, la care se adauga disponibilizarile de personal. Totodata, este vorba de lipsa investitiilor necesare mentinerii activitatii de baza a firmei pentru ca aceasta sa reziste pe piata, fiind evitat falimentul unitatii si trimiterea in somaj a peste 1500 de salariati, asa cum rezulta din datele detinute in prezent. Conform datelor furnizate de membri ai sindicatului Iasitex SA, toate aceste nemultumiri ale salariatilor sunt provocate de obligatia conducerii executive a firmei de a achita ratele la unele credite bancare angajate dupa privatizare de la sucursalele bancare ale Alpha Bank, Banca Comerciala Romana sau de la BRD - Groupe Societe Generale, solicitate pentru sustinerea productiei si in vederea realizarii de investitii. Dar, exista acuzatii care anunta ca aceste credite bancare au fost folosite pentru achizitia altor societati comerciale, cum este cazul firmei Novatex SA din Pitesti si Caromet SA din Caransebes. Mai sunt acuzatii conform carora tot din acesti bani a fost operata majorarea de capital social al firmei Iasitex SA, dar si in avansul necesar achizitiei a 20 de autoturisme de lux, estimarile ridicandu-se la aproape 30 milioane lei, echivalentul a circa un milion de dolari americani.

Unde se duc banii Iasitex SA?


Trebuie reamintit ca unitatea ieseana a fost preluata de Stefan Vuza, fondatorul firmei Serviciile Comerciale Romane (SCR), care a preluat de-a lungul timpului mai multe societati comerciale, foste cu capital de stat. Majorarea de capital social lasitex SA a avut si scopul de a reduce puterea in Adunarea Generala a Actionarilor a SIF II Moldova SA, societate de investitii financiare, ce detinea 30 la suta din capitalul social, avand posibilitatea de a bloca anumite decizii ale actionarilor. Dar, foarte important este ca aceasta majorare de capital ar fi fost facuta tot cu banii de la SC Iasitex SA! Conform unor informatii detinute in exclusivitate de reporterii ZIUA de Iasi, firma ieseana a cumparat patru vase depozit din otel inoxidabil si patru schimbatoare de caldura de la UZUC SA Ploiesti, firma tot din cadrul grupului SCR al lui Vuza, pentru care a platit sase milioane lei. Tocmai suma cu care a fost majorat capitalul social al fostei Tesatura din Iasi, de catre A2 Impex SRL, firma lui Stefan Vuza. Unii dintre angajati sustin ca nu este nevoie de aceste utilaje la Iasi, motiv pentru care nici nu au fost aduse aici. Situatia este similara cu cea din noiembrie 2007, cand a fost incheiat un contract de vanzare-cumparare intre Iasitex SA si Novatex SA Pitesti, ambele membre ale grupului SCR, prin care unitatea pitesteana vindea un utilaj de circa 3,8 milioane lei, de care Tesatura Iasi nu ar fi avut nevoie. De fapt, din ce in ce mai multe persoane considera ca unitatea ieseana a intrat intr-o serie de actiuni de transformare in bani lichizi a tuturor capacitatilor de productie, inclusiv a terenurilor de aici. Este de notorietate vanzarea a jumatate din firma catre Green Plaza SRL din Bucuresti, pentru aproape 30 milioane Euro. Din aceasta suma, Stefan Vuza a achizitionat firma Erre 2 International SRL din Bucuresti, cu care a cumparat Institutul INAV SA, tot din Bucuresti. La randul sau, si INAV SA si-a anuntat intentia de a cumpara, probabil tot cu bani din cele 30 de milioane obtinute de la Iasitex SA, Institutul de Cercetari si Proiectari Electronice (ICPE) Bucuresti. Contactat telefonic in cursul zilei de ieri, Gheorghe Caescu, actualul vicepresedinte al grupului SCR, a afirmat ca nu mai are in memorie aceste tranzactii, unele vechi de aproape doi ani. "Nu va pot oferi date concrete despre aceste tranzactii, deoarece nu ma mai ocup direct de Iasitex SA si a trecut destul de mult timp de atunci", a declarat telefonic, ieri seara, Caescu.

Vanzarea de active - profitabila pentru actionarul majoritar


O parte din fondurile Iasitex SA a fost folosita pentru finantarea altor firme ce apartin grupului SCR al lui Stefan Vuza, dupa cum au declarat membri ai sindicatului salariatilor. Complexul denumit Centrul de perfectionare din comuna Tarcau, din judetul Neamt, care a apartinut firmei Sinterom SA din Cluj-Napoca - alt membru al SCR, a fost si inchiriat si vandut firmei Iasitex SA. In primele opt luni ale anului 2006, Iasitex SA a platit chirie catre Sinterom SA pentru aceasta cladire, dupa ce in ianuarie 2006 platise doua milioane lei pentru cumpararea acesteia. In anul 2007, factura de achizitie a fost stornata, scoasa din contabilitate, dar suma nu a revenit fostei Tesatura Iasi. La sfarsitul anului 2006, Sinterom SA Cluj a vandut, din nou, acelasi centru pentru care fabrica ieseana a platit 1,7 milioane lei. De la a doua cumparare, Iasitex SA a investit sume considerabile in reamenajarea acestei cladiri la standarde luxoase, asa cum rezulta din ancheta jurnalistica a reporterilor ZIUA de Iasi. Pe tot parcursul anului trecut, dar si in acest an, agentul economic iesean a realizat investitii de miliarde lei in lucrari de constructie, reabilitare, mobilare si utilare a complexului de la Tarcau, facturi pentru care a recuperat integral TVA de la stat (unitatea ieseana avand activitate de export). Pentru acoperirea matrapazlacurilor de la Centrul de perfectionare, Stefan Vuza a dispus ca SC Iasitex SA Iasi si SC Chimcomplex SA Borzesti (ambele firme facand parte din grupul SCR) sa se asocieze in vederea crearii unei fundatii pentru persoanele cu dizabilitati, numita Victoria Serv. In conditiile prezentate se poate afirma ca privatizarea SC Iasitex SA a reprezentat asigurarea unei surse permanente de fonduri pentru grupul SCR al lui Stefan Vuza, bani cu care au fost facute alte achizitii ale unor firme foste de stat. Trebuie subliniat ca si la privatizarea firmei iesene i-a fost acordat un ajutor de stat - practic stergerea unor datorii, in suma de 11 milioane lei. Totusi, se pare ca fabrica ieseana nu indeplinea conditiile legale pentru acordarea acestui ajutor de stat, dar fiind vorba de Stefan Vuza acest lucru a fost posibil, ca si in alte cazuri ale unor privatizari la care acesta a participat.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (3)

boss`a  | #33943
in primul rand, mai Nemtanule, ar trebui sa te informezi mai bine cu privire la numele centrului de Tarcau...nu de alta, dar induci cititorii in eroare...sau "oroare"...ma rog....sa ne spui si noua cine te informeaza atat de bine???? chiar astept un raspuns...
popescu  | #33944
Intrebati-l si pe d-l Poiana de ce a schimbat furnizorii cu care lucra de 10 ani foarte bine.Ia comisioane sau ce interes are?
vasile  | #33945
nu lasa oamenii pe drumuri
au datorii si probleme
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1296 (s) | 22 queries | Mysql time :0.017735 (s)