Secretele istoriei

Stefanita Voda cel Tanar, domn al Moldovei

Publicat: 14 ian. 2015
3

Stefanita Voda cel Tanar, si Stefan al IV-lea, (n. 1506 – d. 14 ianuarie 1527, Hotin) a fost domn al Moldovei intre 20 aprilie 1517 si 14 ianuarie 1527. Este fiul lui Bogdan al III-lea si nepotul lui Stefan cel Mare.

Si-a petrecut tineretea in Polonia, Crimeea, Germania si Constantinopole, unde, ocupandu-se de comertul cu pietre pretioase a facut avere. Din aceasta a platit Portii 220 mii ducati pentru a urca pe tron. Cunoscand limbile polona, turca, latina, germana, greaca, tatara si armeana, a fost una din cele mai interesante figuri de domnitori moldoveni. Grigore Ureche aprecia ca „ar fi putut sa fie un mare conducator si altor tari”, aluzie probabil la faptul ca visul de unire al celor trei tari romanesti incoltise deja la cronicarii vremii.

Vezi si Stefanita Lupu, domn al Moldovei

Exista si varianta urcarii pe tron la varsta de 11 ani. Fiind minor, tara era condusa de Divan, in fruntea caruia se afla hatmanul Luca Arbore, tara fiind inchinata turcilor. Cu toate acestea, la 1518, Stefanita incheie un tratat cu polonezii, tratat care era potrivnic turcilor. In acelasi an, tatarii intra in Moldova, dar sunt infranti de vornicul Tarii de Jos Petrea Carabatul la 8. August 1518, care primeste ajutor si de la polonezi. Lupta a avut loc la Ciuhru langa targul Serbanca la Prut.

Vezi si Grigore Callimachi, domn al Moldovei

A luat conducerea tarii la varsta de 11 ani si a stricat relatiile cu polonezii fiind ofensat de Sigismund, care a refuzat sa-i dea una din fete de sotie. Hatmanul Luca Arbore, voind sa fie si pe mai departe in relatii bune cu Polonia, de frica turcilor, a trimis o solie la polonezi.

Pentru aceasta fapta, Stefanita ii ucide pe hatman si pe cei doi fii ai sai. Boierii se rascoala impotriva lui Stefanita, insa rascoala a fost innabusita si multi boieri au fost ucisi. Cu toate acestea, Stefanita ataca si infrange o armata turcesca condusa de Tassa-pasa ce se refugiase in Moldova, respinsa fiind de polonezi si ia o prada bogata. Din cauza semetiei lui, bunele relatii cu polonezii nu au mai putut fi restabilite. Din acest motiv, se crede ca nobilii de la curtea poloneza, care se temeau ca Stefanita s-ar putea alia cu turcii, au pus-o pe insasi sotia lui sa-l otraveasca, la 14 ianuarie 1527. Moare la Hotin si este inmormantat la Manastirea Putna.

Viata lui Stefanita a fost sursa de inspiratie pentru piesa Viforul, scrisa de Barbu Stefanescu Delavrancea. Si George Cosbuc se ocupa critic in poemul sau Stefanita-Voda din volumul Fire de tort, editat in 1896, cu el.

Adauga un comentariu