National

Stelian Tanase da din casa: Motivul pentru care TVR a luat masini de milioane de euro

Publicat: 08 sept. 2016
1

Procurorii DNA au pus ochii pe achizitiile cu scandal din televiziunea publica, din ultimii 10 ani.

Agitatie la TVR, unde procurorii DNA au demarat o ancheta privind utilizarea banilor publici. Mai mult, procurorii anticoruptie au cerut Parlamentului documente privind activitatea si achizitiile facute de TVR in perioada 2005 – 2015, iar senatorii au decis sa ofere toate documentele pe care acestia le-au solicitat. Surse din TVR au dezvaluit ca actiunea nu este noua si ca pana acum din televiziunea publica s-au ridicat „peste un metru cub de documente”.

Printre cei care au reclamat la DNA televiziunea publica se numara si principalul sindicat din TVR, SPUSTV. „Am facut doua sesizari penale: una privind contractul cu Splendid Media si una privind achizitia de masini, inceputa in timpul administratiei Saftoiu si finalizata de Stelian Tanasei”, a confirmat Dragos Bocanaciu, presedintele sindicatului.

In 2014, in timp ce TVR era in criza financiara, postul public achizitiona 140 de masini marca Dacia si Opel, dar si un Hyundai Santa Fe, un autoturism de teren, de lux. Suma investita, in jur de trei milioane de euro. „Nu este nimic in neregula cu aceasta achizitie”, spune Stelian Tanase.

„Discutia era deja deschisa, cand am preluat sefia TVR. Au fost mai multe oferte, s-au facut licitatii, apoi a intrat la aprobarea Consiliului de Administratie (CA). Achizitia a fost verificata si de Curtea de Conturi. La intrebarea de ce s-a luat un numar dublu de masini, fata de cati soferi sunt, Stelian Tanase spune ca „este un detaliu pe care nu am de unde sa-l stiu”, dar ca „era nevoie de mai multe tipuri de masini pentru parcul auto. Unele de teren, unele papuc… Stiu ca au fost multe discutii in CA pe aceasta tema, a fost scandal, iar domnii de la sindicat au fost prezenti la toate sedintele. Era si o rivalitate intre sindicate. Cei din sindicatul soferilor spuneau ca nu mai pot sa lucreze cu masinile existente. Daca va amintiti, in iarna aceea a fost un viscol mare si noi nu am putut sa trimitem reporteri pe teren pentru ca nu aveam masini bune. S-au dus in Vrancea cu doua autoturisme, care s-au rupt pe drum”, a mai povestit fostul PDG.

Si contractul emisiunii „Vara pe val”, 2013, a intrat in atentia DNA. Incheiat in timpul administratiei lui Claudiu Saftoiu, emisiunea a mutat angajatii TVR pe litoral. „Sunt sute de mii de euro care s-au dus pe tot felul de cluburi si firme in insolventa, toate din Constanta. Echipele s-au cazat la niste hoteluri, iar platile s-au facut catre alte hoteluri. Unii colegi au muncit pentru TV Neptun”, a povestit o sursa pentru EVZ.

„Nu am avut idee de contractele incheiate”

„Decizia de a se face emisiunea „Vara pe val” a fost luata de CA si Comitetul Director si pusa in practica de producatorul general (Cristian Zgabercea n.r.). La vremea respectiva, a fost o desfasurare de forte, ca niciodata. Toata forta de munca din TVR a fost implicata in proiect. Nu am avut idee de contractele incheiate, deoarece acestea s-au facut prin Comitetul Director”, a povestit Claudiu Saftoiu. Emisiunea estivala „Vara pe val“ a scos din bugetul TVR 162.000 de euro doar pentru cazare, desi o parte a echipei a fost gazduita gratuit in unele hoteluri.

Productia a fost turnata in cea mai scumpa statiune, Mamaia, in varf de sezon. Din comisia de evaluare a ofertelor au facut parte Cristian Zgabercea, producator general si fost director general TV Neptun Constanta, Alina Amza, producator executiv la TVR 1 si fosta realizatoare la TV Neptun Constanta, Razvan Nicolescu, producator executiv la TVR 2, si Marioara Dudu, sef serviciu Achizitii in cadrul Directiei Economice a TVR.

Comentarii
Adauga un comentariu