Secretele istoriei

Stephen Hawking a gasit, in sfarsit, explicatia la Paradoxul informational al gaurii negre

Publicat: 08 iun. 2016

La inceputul acestui an, Stephen Hawking sustinea ca a gasit o explicatie posibila pentru a demonstra Paradoxul informational al gaurii negre, iar conform acestei teorii, gaurile negre pot, in mod simultan, sa distruga materie si sa o retina.

Acum, la sase luni dupa publicarea ipotezei, fizicianul britanic sugereaza ca omenirea se afla tot mai aproape de a rezolva aceasta problema o data pentru totdeauna, noteaza Descopera.

In urma cu 100 de ani, Albert Einstein spunea ca orice obiect care depaseste linia orizontului de evenimente al unei gauri negre dispare definitiv. Un astfel de exemplu este lumina, motiv pentru care obiectul astronomic despre care discutam a fost denumit ,,gaura neagra”.

In anii ’70, Stephen Hawking afirma, insa, ca radiatia poate iesi dintr-o gaura neagra, datorita legilor mecanicii cuantice. Pe scurt, cercetatorul spunea ca, in momentul in care o gaura neagra absoarbe jumatatea unei perechi particula-antiparticula, particula este eliminata in spatiul cosmic, captand, in timpul propulsiei, o parte din energia gaurii negre. In timp, datorita acestui fenomen, gaurile negre pot disparea, lasand in urma lor o radiatie electromagnetica cunoscuta sub numele de ,,radiatie Hawking”.

Vezi si Decizie de ultima ora luata de Stephen Hawking

Principala problema este ca, in conformitate cu cele mai bune calcule realizate de Hawking, radiatiile nu ar contine nicio informatie utila referitoare la compozitia materiei absorbite de gaurile negre, ceea ce inseamna ca materia este pierduta definitiv. Acest fenomen nu poate fi inteles prin prisma cunostintelor din fizica moderna, care sugereaza ca parcursul timpului poate fi inversat oricand.

Vezi si Stephen Hawking, explicatie halucinanta despre Dumnezeu

Cercetatorul britanic este de parere ca ar putea solutiona aceasta problema. Conform fizicianului, gaurile negre ar fi inconjurate de halouri care au capacitatea de a stoca informatie. Aceste structuri sunt formate din excitatii cuantice de energie scazuta, ce poarta cu ele amprenta tuturor obiectelor absorbite de gaurile negre, chiar si dupa ce acestea se evapora.

Hawking a ajuns la aceasta concluzie in urma cu sase luni, dupa ce a luat in calcul doua ipoteze: gravitatia cuantica are o structura unica, iar gaurile negre nu au halouri formate din excitatii cuantice. Acum, dupa ce a realizat toate calculele necesare, cercetatorul afirma ca este posibil sa fi deslusit misterul ce planeaza in jurul gaurilor negre.

Oamenii de stiinta sustin ca, desi rezultatele obtinute de Stephen Hawking sunt deosebit de importante, savantii vor trebui sa munceasca foarte mult pana a putea afirma cu siguranta ca pot explica Paradoxul informational al gaurii negre.loading...

Adauga un comentariu