Stiri

Steve Jobs asculta discuri de vinil

Publicat: 01 feb. 2012

Cu toate că a revoluţionat modul în care ascultăm muzică, Steve Jobs nu era un adept al tehnologiei pe care el însuşi a promovat-o. Fondatorul Apple prefera să recurgă la metodele clasice, aşa că, atunci când ascultă muzică acasă, prefera colecţiile de viniluri şi pick-upul în detrimentul celebrului iPod, potrivit unor declaraţii ale rockerului Neil Young, citate de Daily Mail.

Cântăreţul a spus, în cadrul unei conferinţe de presă din California, că lui Jobs îi plăcea mai mult sunetul scos de un pick-up, decât cel produs de fişierele digitale de pe un dispozitiv modern. “Steve Jobs a fost pionierul muzicii digitale. Aportul său a fost extraordinar pentru tehnologie. Însă atunci când ajungea acasă, asculta discuri de vinil”, a declarat Young.

Cântăreţul discutase cu Steve Jobs despre posibilitatea creării unui format, care să păstreze muzica originală, fără a o comprima. Formatele moderne, precum MP3, nu reproduc cu exactitate sunetele originale ale muzicii, potrivit compozitorului în vârstă de 66 de ani.

Un format nou ar păstra în proporţie de 100% informaţia inregistrată în studio, nu doar cele cinci procente care mai rămân după comprimarea digitală a fişierelor. Însă un fişier digital necomprimat ar avea o dimensiunea prea mare, ar fi greu de descărcat şi ar ocupa mult spaţiu. Young sugerează că oamenii ar putea să downloadeze fişierele pe timpul nopţii şi să se bucure de ele,a doua zi când le ascultă, în format original.

Rockerul spune că deşi Jobs nu a apucat să facă nimic concret în acest sens, ar fi pus bazele unui proiect de dezvoltare a unui nou format digital, dacă nu ar fi murit de cancer pancreatic, în octombrie 2011. “Vorbisem cu Steve despre asta. Lucram la asta. Credeţi-mă că, dacă ar mai fi trăit, ar fi încercat să implementeze acelaşi lucru pe care încerc şi eu să-l fac”, a adăugat Young.

Young împărtăşea indignarea lui Jobs vizavi de faptul că oamenii au renunţat la calitate din convenienţă sau în favoarea profitului. “Scopul meu este să încerc să salvez puţin din arta pe care am practicat-o timp de cinci decenii. Trăim în era digitală şi, din nefericire, acest lucru nu îmbunătăţeşte cu nimic calitatea muzicii pe care o ascultăm. Dimpotrivă, o degradează”, a spus rockerul.

Steve Jobs, care a lansat iPod-ul în 2001, era un mare colecţionar de muzică şi îi plăcea să se bucure cu precădere de sunetele anilor 60, cântate de Bob Dylan, Beatles sau de Rolling Stones. Walter Isaacson, cel care s-a ocupat de redactarea biografiei lui Steve Jobs, dezvăluia la un moment dat că fondatorul Apple a strâns toate înregistrările concertelor lui Bob Dylan.loading...

Adauga un comentariu