National

Stiai ca iti poti schimba furnizorul de energie electrica?

Publicat: 22 oct. 2014
1

Furnizorul de energie electrica va putea fi schimbat in orice zi calendaristica, iar clientul final va avea dreptul de a denunta unilateral contractul de furnizare, cu respectarea conditiilor contractuale, reiese din Ordinul nr. 105/ 2014, aprobat, miercuri, de Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

Documentul a fost elaborat in scopul armonizarii regulilor de schimbare a furnizorului aplicate in Romania cu legislatia Uniunii Europene, in special cu prevederile Directivei 2009/ 72/ CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piata interna a energiei electrice si de abrogare a Directivei 2003/ 54 / CE, transpuse in legislatia nationala prin Legea nr. 123/ 2012 a energiei electrice si gazelor naturale, cu modificarile si completarile ulterioare”, se arata in comunicatul citat.

Conform noului ordin, principalele modificari aduse in favoarea consumatorilor sunt:
– posibilitatea schimbarii furnizorului in orice zi calendaristica;
– scurtarea procesului de schimbare a furnizorului, creandu-se conditiile de incadrare in termenul de 21 de zile impus de Directiva 72 /2009 /CE pentru schimbarea furnizorului unui loc de consum;
– dreptul clientului final de a denunta unilateral contractul de furnizare, cu respectarea conditiilor contractuale;
– eliminarea posibilitatii suspendarii procesului de schimbare a furnizorului de energie electrica, ca urmare a neachitarii facturilor de energie electrica;
– prevederea explicita a faptului ca procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisa perceperea oricaror taxe sau tarife legate de parcurgerea etapelor specifice.

Potrivit Agerpres, proiectul de ordin a fost supus consultarii publice (prin afisare pe pagina de internet a ANRE) in perioada decembrie 2013 – ianuarie 2014 si in perioada august-septembrie 2014 si ulterior dezbaterii in cadrul Consiliului consultativ al ANRE.

Comentarii
Adauga un comentariu