National

Stiai ca medicul tau de familie e OBLIGAT sa faca asta?

Publicat: 26 mai 2014
1

Medicii de familie vor consulta si persoanele sanatoase, pentru a evalua riscul de cancer si boli cardiovasculare si metabolice, precum si sanatatea mintala si cea a reproducerii, potrivit unui proiect privind Normele metodologice pentru aprobarea pachetelor de servicii si a contractului-cadru.

Proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare in 2014 a Hotararii de Guvern nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014 – 2015 a fost emis de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si ar urma sa intre in vigoare la 1 iunie 2014.

Citeste si A fost diagnosticata cu CANCER in timp ce era GRAVIDA cu gemeni. Cum arata bebelusii ei

In acest document, un capitol aparte este dedicat serviciilor preventive pentru adultii asimptomatici.

„Consultatia de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic are ca scop identificarea si interventia asupra riscurilor modificabile asociate afectiunilor cu pondere importanta asupra poverii imbolnavirilor: boli cardiovasculare si metabolice, cancer, sanatatea mintala, sanatatea reproducerii. Evaluarea complexa a riscului individual in functie de varsta/sex se realizeaza prin consultatie si investigatii specifice consemnate in riscograma, adultilor cu varsta intre intre 18 si 39 ani”, se arata in proiect.

Riscograma va cuprinde: evaluarea stilului de viata, calcularea riscului cardiovascular (RCV) si a celui oncologic, dar si cel privind sanatatea mintala, aici fiind luat in calcul consumul de alcool, riscul de depresie. De asemenea, va fi evaluat riscul legat de sanatatea reproducerii.

Pentru evaluarea comportamentelor cu impact global asupra sanatatii (stilul de viata), medicul va consemna statusul curent al unei persoane privind fumatul (numar de pachete de tigari/an), consumul problematic de alcool (chestionar standardizat), activitatea fizica si dieta.

Citeste si Ce spun mainile despre sanatatea ta

Evaluarea Riscului Cardiovascular (RCV) consta in utilizarea unor diagrame Score (European HeartScore). Odata incadrati intr-o categorie de risc cardiovascular, pacientii vor fi inclusi intr-un program ce ar urma sa le schimbe stilul de viata, individualizat in functie de marimea riscului stabilit. Totodata, ei vor fi inclusi in sistemul de monitorizare activa a pacientilor cu risc cardiovascular inalt.

In riscograma vor fi consemnate valoarea tensiunii arteriale, istoricul familial de deces prematur prin boala cardiovasculara sau boli familiale ale metabolismului lipidic, colesterolul total si glicemia, pentru persoane care prezinta tensiunea arteriala.

„Sunt exceptate de la evaluarea riscului cardiovascular persoanele cu boala cardiovasculara deja cunoscuta, diabet zaharat tip 2 sau tip 1 cu microalbuminurie, boala cronica renala sau nivele deja cunoscute foarte inalte ale factorilor individuali de risc (HTA, displipidemie). Aceste persoane au deja un risc crescut de boala cardiovasculara si necesita managementul integrat al tuturor factorilor de risc in cadrul consultatiilor de monitorizare activa adresate bolilor cronice prioritare”, se mai arata in proiect.

Pentru evaluarea riscului oncologic, medicii vor consemna antecedentele personale al persoanei respective, dar si cele ale rudelor de gradul I prin filiatie directa, expunerea profesionala particulara – azbest, aniline (substante chimice folosite in industrie) etc. – si stilul de viata. In cazul in care vor fi sesizare riscuri, persoanele in cauza vor fi incluse in programul de monitorizate de specialitate (risc inalt de cancer mamar, colorectal, ovarian etc).

La evaluarea riscurilor legate de sanatatea mintala, vor fi analizate antecedente personale si de adictie la rudele de gradul I prin filiatie directa, precum si comportamentul privind consumul de alcool. Astfel, persoanele evaluate vor trebui sa completeze un chestionar standardizat cu trei intrebari, pentru depistarea eventualului „consum problematic de alcool”. Chestionarul cuprinde urmatoarele intrebari: Cat de des consumati o bautura continand alcool? Cate bauturi standard consumati intr-o zi obisnuita, atunci cand beti? Cat de des beti sase sau mai multe bauturi alcoolice standard la o singura ocazie?

Citeste si 8 semne de alarma care anunta cancerul ovarian

Medicii de familie vor avea si obligatia de a identifica persoanele cu risc inalt de depresie, utilizand un alt chestionar standardizat, cu doua intrebari: V-ati pierdut interesul sau placerea pentru activitatile obisnuite in ultima luna ? V-ati simtit trist, demoralizat sau neajutorat in ultima luna? Raspunsul afirmativ la ambele intrebari indica un risc inalt de depresie si impune trimiterea la consultatii de specialitate de psihiatrie.

Sursa: wowbiz.ro

Comentarii
  • Diagrama SCORE pt evaluarea riscului cardiovascular are ca punct de plecare varsta de 40 ani, deci cei cu varsta intre 18-39 nu se incadreaza, asa cum se precizeaza in norme. La ei se foloseste o diagrama de risc relativ. Mai mult, cea din norme e varianta din 2007, intre timp s-a mai actualizat in 2012. Pe scurt, acest proiect de norme pare a fi facut intre 2 statii de autobuz, de catre o persoana ce sigur nu-i medic.

Adauga un comentariu