Scena artistica din Romania

Stiati ca a debutat pe scena la 7 ani? Patru ani fara Misu Fotino

Publicat: 12 ian. 2018
3

A fost prezent inca de la primul Revelion la TVR, in 1957. Asadar, aproape 60 de ani in care actorul Misu Fotino a fost nelipsit din distractia din noaptea dintre ani, dar si de pe scena de teatru. La data de 13 ianuarie 2014, inima lui s-a oprit, la 83 de ani, dar romanii nu-l vor uita curand.

”Daca n-as fi devenit actor, as fi visat sa ajung Artist, ca Radu Beligan sau Jean Gabin”, spunea cu umor actorul Mihai Fotino, intr-un interviu mai vechi, la Formula As.

Putin stiu ca regretatul Mihai Fotino a debutat pe scena la 7 ani (in anul 1937), alaturi de tatal sau, actorul Mihai Fotino. Deci au fost doi Misu Fotino.

”Tata era un actor celebru, director prin anii ʼ30 al Teatrului din Cernauti. Acolo m-a conceput pe mine, dar mama era prea tanara si s-au despartit curand si pe mine m-a crescut pap (n.r. tata). Cu un tata atat de bland ca al meu, care ma adora si alaturi de el si celelalte sotii ale sale, mai multe, de-a lungul timpului, pot spune ca am avut o copilarie fericita. Am fost atat de rasfatat de lumea teatrala si neteatrala, incat ma mir ca nu mi-am ratat cariera”, povestea Mihai Fotino. Si-a revazut mama tarziu, cand avea deja 40 de ani. ”Ne-am privit ca doi straini si nu ne-am mai intalnit niciodata”, a marturisit actorul.

A debutat pe scena unui teatru la varsta de 7 ani, alaturi de mari actori ai vremii: Maximilian, Beligan, Birlic, Timica, Giugaru, adica toata floarea cea vestita a comediei romanesti.

S-a indragostit de film in 1948, cand a primit un rolisor, de brigadier cu aer de intelectual, in primul film romanesc ”Rasuna valea”. Jucase cu succes si la 18 ani, in piesa ”Clasa a 8-a B”, iar din pricina rolurilor a neglijat facultatea. ”Si, uite asa, Misulica a ramas fara studii”, a povestit marele actor. Era deja angajat cu carte de munca la Teatrul din Brasov condus de tatal lui, iar la 23 de ani facea o compozitie grea: zaharisitul Agamita Dandanache din ”Scrisoarea pierduta”.

A urmat o bogata experienta in teatru si cinematografie, de 60 de ani de care ne-am bucurat si noi.
Adauga un comentariu