Diverse

Stii ce inseamna, de fapt, cuvantul bogdaproste? Te va pune pe ganduri! Rosteste-l ori de cate ori ai ocazia si Dumnezeu te va ajuta mult

Publicat: 16 iun. 2017

Cuvantul vine din limba slava si poate fi tradus in mai multe forme, apropiate una de cealalta:

1. „Dumnezeu sa(-ti) ierte pacatele”

2. „Dumnezeu sa-i ierte pe cei raposati”

3. „Sa fie bine primit” sau „Sa primeasca Dumnezeu”.

Oricare ar fi intelesul pe care l-am lua in considerare, cuvantul „bogdaproste” ne trimite cu gandul la iubirea lui Dumnezeu si e o forma de recunostinta pe care o aratam pentru cei ce ofera o milostenie pentru sufletul cuiva, chemandu-L pe Dumnezeu ca martor la respectivul act de milostenie si rugandu-L totodata sa il rasplateasca.

Nu imi dau seama la ce alte situatii faceti referire, in afara de acelea in care primesti ceva de pomana sau cineva iti ofera sau chiar te ajuta cu ceva insa, daca avem in vedere faptul ca inseamna si „Sa fie primit” sau „Sa primeasca Dumnezeu”, nu vad nici o problema in a fi folosit, cu toata buna- cuviinta, fara a abuza de el sau a-l bagateliza.

***
Bogdaproste interj. Cuvant cu care se multumeste pentru ceva primit de pomana si care inseamna „Dumnezeu sa(-ti) ierte pacatele”; nu exista in limba franceza niciun echivalent, in primul rand datorita nedezvoltarii practicilor ritualice ale datului de pomana pentru sufletele celor adormiti.
Am putea aproxima printr-o formula de multumire care sa contina numele lui Dumnezeu, ca spre exemplu: Dieu soit loué! Bogdaproste n’a pas d’équivalent, me semble-t-il. Peut-être, „Dieu soit loué”. CED.

Citeste si Ce acatist sa citesti pentru ca Dumnezeu sa-ti ierte toate pacatele

***
Un oarecare om bogat slujea cu mare osardie, impreuna cu toata casa lui, oaspetilor, caci in fiecare zi aducea straini la masa sa. Si intr-o zi a venit un strain, impreuna cu multi altii, si l-a dus si pe acesta la masa sa. Insa cand a vrut, dupa obiceiul smereniei sale, sa-i toarne apa pe mainile lui si s-a intors sa ia ibricul cu apa, indata nu l-a mai vazut pe acela, pe ale carui maini voia sa toarne apa. Si, facandu-se lucrul acesta, se mira omul singur intru sine.

Dar in noaptea aceea, i-a zis lui Domnul, in vis: „In celelalte zile M-ai primit prin fratii mei mai mici, iar in ziua de ieri pe Mine Insumi M-ai primit. Deci, la Judecata cea viitoare, se va zice tie: Cele ce ati facut unuia din acestia mai mici ai Mei, acelea Mie le-ati facut.”

Iata, dar, mai inainte de judecata, ca Domnul arata ca atunci cand este primit prin fratii Lui mai mici, atunci ne socoteste pe noi ca pe cei ce-L primesc pe El insusi. Si noi, dar, sa nu ne lenevim spre primirea de straini.

Socotiti, fratilor, cat de mare este lucrul primirii de straini. La mesele voastre, pe Hristos primiti-L, ca si voi sa fiti primiti de El la ospatul cel vesnic. Dati acum strainului Hristos, la primirea de straini, ca si El, pe voi, la ziua Judecatii, nu ca pe niste straini sa va stie, ci ca pe cei apropiati ai Sai, in Imparatia Sa, sa va primeasca. – Sfantul Grigorie, Episcopul Romei

Surse: doxologia.ro; Felicia DUMAS, Dictionar bilingv de termeni religiosi ortodocsi roman-francez.

sursa: ortodoxialoading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit