Magazin

Stii ce mananci?

Publicat: 17 dec. 2012

Alimentatia nesanatoasa si lipsa activitatii fizice sunt cei mai importanti factori care contribuie la o epidemie de tulburari de nutritie din tara noastra.

Iar factorii de risc pentru bolile cronice ale adultului (bolile cardio-vasculare, hipertensiunea, diabetul zaharat tip 2, osteoporoza si anumite tipuri de cancer) se regasesc de la cele mai tinere varste. Obiceiurile alimentare stabilite in copilarie sunt prezente in adolescenta, facilitand PRIORITAR necesitatea interventiei timpurii privind crearea unui stil de viata sanatos.

Asa ca, asigurati-va ca, de mic, copilul dumneavoastra are o alimentatie corecta. Ceea ce inseamna sa supravegheati ce mananca, in ce cantitati, cand, dar si cat timp petrece in fata televizorului si cat jucandu-se si facand miscare.

Peste micul dejun nu se sare!

Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Nu este o vorba goala, ci o realitate demonstrata de studii. Omisiunea micului dejun a fost asociata cu tulburari de nutritie, in special printre copii si adolescenti. Consumul micului dejun a fost asociat cu scaderea ponderala, mentinerea greutatii corporale adecvate si un aport nutritiv corespunzator.

Studiile au aratat ca acei copii care nu iau micul dejun au greutati in a fi activi si a se concentra in timpul orelor la scoala.

In plus, bucataria este un loc extraordinar pentru copii sa realizeze sarcini care arata rezultate reale. Gatitul este important: atat fetele cat si baietii ar trebuie sa fie invatati cum sa-si planifice si sa pregateasca mese hranitoare. Copiilor le place sa faca bucati frunzele de salata, sa bata amestecuri sau sa invarteasca aluatul.

Fast food-ul: interzis sau nu?

Majoritatea alimentelor de la fast food-uri au cantitati scazute de vitamina C, fier, vitamina A si cantitati crescute de grasimi, colesterol si sodiu. Totusi, unele meniuri ofera un echilibru nutritional, scazut in grasimi cum ar fi sandwich-ul cu pui la gratar, laptele degresat sau salatele, fara adaosuri de dressinguri bogate in grasimi si sare. Daca copilul mananca doar alimentele incarcate in grasimi si glucide, atunci parintii ar trebui sa reduca din mesele luate la restaurantele fast-food.

Aterosleroza, obstruarea arterelor cu lipide, incepe din copilarie si este influentata de aportul de grasimi din alimentatie. Mesele luate la restaurantele fast-food trebuie pastrate pentru ocazii speciale si nu ca mese de rutina.

Daca alimentatia familiei este echilibrata si cu un continut de grasimi scazut, un hamburger cu cartofi prajiti ocazional nu va fi daunator, dar consumul frecvent al alimentelor cu multe grasimi, cum ar fi hot-dog, burger si cartofi prajiti este nesanatos pentru adulti si copii.

Sursa: cugetliber.ro



loading...

Adauga un comentariu