WoW!

Stimul natural excelent pentru imunitate: ciuboțica cucului. Cum o folosești

Publicat: 23 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Stimul natural excelent pentru imunitate ciuboțica cucului. Cum o folosești
Planta de ciuboțica cucului are proprietăți expectorante, tratrează stările febrile și ameliorează simptomele de tuberculoză

Imunitatea este extrem de importantă pentru toate organismele care trăiesc, indiferent de mediu. Apariţia şi agravarea afecţiunilor depind, de fapt, de sistemul imunitar. Cu cât acesta este mai slăbit, cu atât pericolul de îmbolnăvire este mai mare. Nu degeaba se spune, mai ales, la început de toamnă că este bine să introducem în alimentaţie multe citrice. Consumându-le, ne „înarmăm” corpul pentru a face față răcelii, gripei şi virozei. Ştiai că pentru imunitate este excelentă ciuboțica cucului?

Nasul înfundat, vocea răguşită, strănutul şi lipsa de energie sunt câteva simptome că sistemul imunitar e uşor slăbit. Ca să-i dai un stimul, un impuls, apelează la un remediu naturist imbatabil: ciuboțica cucului. Această plantă nu doar că îţi înfrumuseţează curtea şi grădina, în prag de primăvară, dar are şi multe beneficii pentru sănătate. Hai să vedem cum se foloseşte pentru imunitate.

Imunitate întărită – ciuboţica cucului

De la această plantă ai nevoie de ceai şi de ulei, pentru a-ţi apăra sistemul imunitar. De ce ulei? Ei bine, aceasta stimulează imunitatea, dar, în primul rând, dezinfectează căile respiratorii. Totodată este eficient şi când vine vorba despre eliminarea secreţiilor de la nivelul gâtului.

Ceaiul de ciuboţica cucului, pe de altă parte, combate starea febrilă şi protejează căile respiratorii în fața microbilor din mediul extern. Secretul acestei plante constă în componentele din florile galbene de ciuboţica cucului. Este vorba mai ales despre prostaglanina E1. E o substanţă asemenea unui hormon, al cărei rol este a activa „distrugătorii de viruşi” din sistemul imunitar.

Uleiul de ciuboţica cucului se găseşte în farmacii. Se consumă 3-4 picături, înainte de mesele principale, de trei ori pe zi. După o cură de 14 zile se face pauză.

Decoctul de ciuboţica cucului este şi el eficient. Prepară-l din plantă (rădăcini, frunze, flori) şi un litru de apă. După ce fierb împreună în jur de 5-6 minute, lasă la infuzat un sfert de oră. Apoi strecoară, îndulceşte cu miere de albine de calitate şi bea zilnic 3 căni (dimineaţa, la prânz, seara).

Dacă preferi infuzia, atunci trebuie să ştii că se beau numai două căni zilnic, înainte de micul dejun.

Bineînțeles, produsele obținute din ciuboțica cucului se pot folosi pe tot parcursul anului, nu doar în sezonul rece. Dacă ai și alte afecțini, ideal este să ceri mai întâi sfatul unui medic specialist.

Pe scurt, despre beneficiile plantei de ciuboţica cucului

Asigură-te că ai şi tu în curte sau grădină câteva tufe de ciuboţica cucului. Ideală este cea cu flori galbene. Totuși, nu le refuza nici cele vișinii sau mov. Planta are numeroase beneficii pentru sănătate. Iată, în concluzie, la ce este bună:

  • tratează bronşita. Pentru aceasta ai nevoie de ceai din flori;
  • ameliorează simptomele de tuberculoză. Ideal este ceaiul din flori de ciuboţica cucului;
  • are proprietăţi expectorante şi calmează tusea. Ai nevoie de rădăcini şi de flori (aceste două părţi din plantă conţin saponozide, datorită cărora se explică efectul secretolic şi expectorant);
  • scade nivelul colesterolului. Pentru asta ai nevoie de influzie din flori;
  • reglează metabolismul. Ceaiul sau infuzia sunt excelente;
  • ajută la eliminarea pietrelor de la rinichi;
  • tratează afecțiunile gastro-intestinale. De altfel, dacă ai probleme cu stomacul, și pelinul este recomandat. Atenție însă când bei ceai de pelin pentru stomac. Este mai periculos decât cel de ciuboțica cucului.
Adauga un comentariu