Actualitate

Stirea anului in mediul universitar iesean. Vestea a fost data de un rector – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 28 sept. 2015

@ Anuntul a fost facut chiar in timpul ceremoniei dedicate deschiderii oficiale de an universitar! @ Intreaga audienta a ramas impresionata de cele afirmate @ Daca se va ajunge la asa ceva, vestea va face turul Romaniei

Ieri, chiar in cadrul manifestarilor prilejuite de deschiderea anului universitar la Universitatea de Arte George Enescu (UAGE) Iasi, rectorul institutiei, prof. univ. dr. Atena Simionescu, a tinut sa arate ca unitatea de invatamant superior a infiintat o comisie, in urma cu doi ani, a carei misiune este aceea de realizare a unui proiect care vizeaza reabilitarea corpului de cladire unde functioneaza Filarmonica de Stat Moldova Iasi.

Citeste si: Un celebru profesor universitar face o prevestire cutremuratoare pentru ieseni – FOTO

Aceasta are drept obiectiv obtinerea unei finantari europene pe acest plan. Mai mult, Simionescu a reliefat faptul ca toate zvonurile si informatiile in legatura cu ratarea proiectului sunt false. „La acest moment, tin sa precizez acest lucru, deoarece in ultimul timp au aparut mai multe zvonuri si discutii in legatura cu faptul ca proiectul nostru de reabilitare a Filarmonicii, pe fonduri europene, ar fi fost respins. Acum, nu putem spune ca institutia a pierdut sau a castigat proiectul de finantare cu fonduri europene. La ora actuala se asteapta elaborarea ghidului solicitantului, pentru a se vedea daca este sau nu eligibil…”, a declarat recorul de la UAGE.

Sansa de milioane pentru un simbol al Iasului cultural

Suma necesara pentru reabilitarea Filarmonicii ar putea ajunge pana la sapte milioane de euro. Intreg procesul de refacere al edificiului ar putea fi derulat in cadrul Programului Operational Regional (POR) pe fonduri structurale europene. „Noi am muncit foarte mult pentru ca acest lucru sa poata fi realizat. El ar insemna foarte mult pentru intreaga comunitate locala si un pas inainte pentru viata culturala din Iasi. Am facut toata documentatia si speram ca el sa fie selectat si declarat eligibil pentru a fi demarat. Vorbim de o suma cuprinsa intre 3.5 si 7 milioane de euro pentru a se indeplini acest obiectiv la care tinem foarte mult. Am discutat si cu cei de la Episcopia Romano-Catolica, entitate care ne-a inteles din aceasta perspectiva”, mai arata, la inceputul acestui an, prof. univ. dr. Atena Simionescu. Un alt element important de precizat este ca, in 2012, un cunoscut inginer si profesor iesean a intocmit un raport minutios cu privire la imobilul unde se afla Filarmonica de Stat Moldova.

Citeste si: EXCLUSIV! Raport secret devastator din interiorul unui mari institutii iesene – GALERIE FOTO

Ionel Gosav, decedat la finalul anului trecut, de la Facultatea de Constructii a Universitatii Tehnice (UTI) Gheorghe Asachi, scotea la iveala detalii incredibile, in raportul ce viza refacerea expertizei tehnice a imobilului situat in Iasi, strada Cuza Voda nr. 29, Tronson 2. „Avand in vedere ca, inca din anul 2008, a fost intocmita o expertiza tehnica ce viza Tronsonul 2 al Filarmonicii, se impuneau urmatoarele masuri: interventii de urgenta, respectiv rezemarea peretelui dinspre strada Stroescu, in pericol de a se prabusi, evacuarea anexei dinspre aceasta strada si mutarea personalului din aceasta zona in cel mai scurt timp posibil, incetarea activitatilor cu public in Sala Mare, iar utilizarea zonei de la parter doar la activitati fara public, doar pentru o durata de maximum sase luni. De asemenea, lucrarile de consolidare trebuiau executate in regim de urgenta, pentru ca exista riscul prabusirii unei parti din constructie. In cazul in care aceste lucrari nu se pot executa intr-un interval rezonabil de 12 sau maximum 18 luni, cladirea va trebui evacuata complet si asigurata cu lucrari de sprijinire. Mentionam ca, pana in prezent (mijlocul anului 2012 – n.r.) nici una dintre aceste masuri nu a fost aplicata. Intre timp, atat codurile de proiectare si codul de evaluare seismica a structurilor existente s-au modificat, astfel incat expertiza din 2008 nu mai corespundea din punct de vedere tehnic si legislativ”, arata Gosav in raportul din urma cu 3 ani.

Citeste si: Detalii bomba. Un rector faimos din Iasi a facut un gest uluitor – GALERIE FOTO

Adauga un comentariu