Actualitate

Stocurile de sânge din spitalele din Iași sunt la limită! Medicii amână intervențiile chirurgicale în timp ce bolnavii caută donatori pe internet! Prof. dr. Lavinia Scripcariu: „Este criză de sânge, avem nevoie de ajutorul vostru”

Publicat: 29 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Stocurile de sânge din spitalele din Iași sunt la limită Medicii amână intervențiile chirurgicale în timp ce bolnavii caută donatori pe internet Prof. dr. Lavinia Scripcariu Este criză de sânge avem nevoie de ajutorul vostru
Stocurile de sânge din spitalele din Iași sunt la limită, iar ieșenii caută donatori pe internet

Stocurile de sânge din spitalele din Iași sunt la limită. Medicii sunt nevoiți să amâne intervențiile chirurgicale, iar bolnavii imploră ieșenii pe internet să doneze. Prof. dr. Lavinia Scripcariu trage un semnal de alarmă și anunță că numărul de donatori de sânge a scăzut drastic. Criza cea mai mare este de donatori de sânge cu RH negativ

Stocurile de sânge din spitalele din Iași sunt la limită

Stocurile de sânge din spitalele din Iași sunt la limită din cauza lipsei de donatori. Sute de bolnavi în stare gravă sunt nevoiți să suporte efectele bolilor de care suferă din cauza amânării intervențiilor chirurgicale. Lipsa de sânge din spitale a devenit mai apăsătoare ca niciodată și asta pentru că, pe perioada stării de urgență, sute de ieșeni, din frica de a nu se infecta cu coronavirus, nu s-au prezentat la spital. Bolile de care sufereau s-au agravat, iar acum au nevoie de intervenții chirurgicale. Stau internați în spital și cer disperați ajutorul ieșenilor să vină să doneze sânge.

Sute de bolnavi se vaită în spitalele din Iași pentru că nu pot intra în sala de operații din cauza crizei de sânge

Reprezentanții Centrului Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iași fac un apel la ieșeni să vină să doneze sânge. Cantitatea de sânge disponibilă pentru intervențiile chirugicale este insuficientă pentru a acoperi necesitatea din spitale. Cu această problemă, CRTS Iași se confruntă de ani de zile, dar acum, mai mult ca niciodată.

„În ultima săptămână am avut o medie de 30 de donatori de sânge pe zi, un număr insuficient pentru a satisface nevoile din spitalele din Iași. Vineri am avut noroc de o promovare mai intensă și câțiva membri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași s-au prezentat la donare și, totodată, câțiva angajați de la o unitate Militară din Copou. Am avut vineri 71 de donatori. Aceasta a fost, însă, singura zi în care am avut mai multe persoane. În rest, prezentarea la CRTS pentru donare este extrem de scăzută”, spune prof. dr. Lavinia Scripcariu, șefa CRTS Iași

Prof. dr. Lavinia Scripcariu: „Populația trebuie să înțeleagă că este nevoie de sânge nu pentru noi, angajații, ci pentru bolnavi”

Înainte de începerea pandemiei de coronavirus, la CRTS se prezentau, în medie, 60 de donatori de sânge. Acum, numărul a scăzut la jumătate. Medicii pun scăderea numărului de donatori nu numai pe seama pandemiei de coronavirus, dar și pe plecarea studenților din Iași sau a concediilor.

„Întotdeauna vara ne-am confruntat cu lipsa donatorilor de sânge. Din păcate însă, anul acesta resimțim mai tare această presiune și asta pentru că, din cauza pandemiei, s-au adunat mai multe intervenții chirurgicale, amânate anterior. Populația trebuie să înțeleagă că este nevoie de sânge nu pentru noi, angajații CRTS Iași, ci pentru bolnavii care nu pot intra în sala de operații din cauza lipsei de componente sanguine”, mai spune medicul ieșean.

CRTS Iași, ocolit și de pacienții vindecați de coronavirus, aproape implorați să doneze plasmă hiperimună

Nici pacienții vindecați de coronavirus nu se înghesuie la CRTS pentru a dona plasma hiperimună. Din data de 9 aprilie, când a fost pus în funcțiune aparatul de plasmafereză la Iași, s-au făcut doar 10 recoltări. Un număr infim, raportat la numărul total de pacienți vindecați de coronavirus.

„În continuare, noi, cadrele medicale, contactăm pacienții vindecați de coronavirus pentru a-i invita să doneze plasma. Din păcate, nu mulți se prezintă. Avem noroc că psihologii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași discută cu aceștia și-i informază despre beneficiile donării de plasmă pentru vindecarea pacienților cu COVID-19 în stare critică. Noi când îi contactăm, mulți dintre aceștia știu deja despre ce este vorba. Nu este însă suficient să știe, trebuie să vină și să doneze”, mai spune prof. dr. Lavinia Scripcariu.

Bolnavii au ajuns să cerșească sânge pe paginile de socializare. Sute de share-uri, 15 donatori

Bolnavii au ajuns să cerșească sânge pe paginile de socializare pentru a putea intra în sala de operații. Zilele trecute, familia unui tânăr cu arsuri de 70 la sută pe suprafața corpului, produse după ce s-a urcat pe un vagon să facă un selfie, implora ieșenii să vină să doneze sânge. Apelul disperat al familiei a fost distribuit de sute de persoane pe paginile de socializare, dar numai 15 donatori de sânge s-au prezentat la CRTS. Băiatul avea nevoie de grupa de sânge 01 pentru a putea intra în sala de operație. Ca în situația lui Alexandru Vieru, tânărul de 15 ani, victima unui incident cumplit, mai sunt și alte sute de ieșeni. Medicii roagă ieșenii să doneze sânge pentru a salva viața acestor pacienți.

Adauga un comentariu