Eveniment-Social

Strada Lapusneanu isi va recapata farmecul istoric

Publicat: 06 feb. 2003
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:38052;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Strada din fata Teatrului National va deveni alee pietonala

Arhitectul sef al municipalitatii, Ionel Oancea, a primit sarcina expresa de la primarul Constantin Simirad sa intocmeasca in cel mai scurt timp proiectul de reabilitare a strazii Lapusneanu, care presupune ca aceasta artera sa-si recapete farmecul istoric de altadata. „Vom transforma strada Lapusneanu intr-un pietonal atragator. Isi va recapata din splendoarea ei istorica”, a spus Oancea.
Aceasta actiune presupune faptul ca atat arhitectura, cat si mobilierul urban se vor inspira din curentele ce erau in voga in perioada interbelica. „Vom pune banci identice cu cele care erau atunci. Va trebui sa refacem fantanile de pe aceasta strada. Vor fi felinare ca cele din epoca respectiva. Vom fi ajutati de un designer care isi va da doctoratul in acest domeniu”, a mai spus Oancea.
Pentru acesta, cladirile situate de o parte si de alta a strazii Lapusneanu vor trebui sa fie transformate. Spatiile comerciale situate vizavi de sediul Romtelecom ar putea fi transformate intr-un supermarket, dar atat interiorul, cat si fatada exterioara a cladirii vor trebui sa semene cu imobilele din perioada interbelica. Acelasi lucru se va intampla si cu celelalte imobile de pe strada Lapusneanu, care vor trebui sa redea cel putin la exterior cat mai mult din arhitectura epocii respective.

O noua Piata in Iasi

Spatiul din fata Mitropoliei Moldovei si a Bucovinei se va tranforma intr-o noua Piata cu un aspect mult mai placut. Strada care trece prin fata Teatrului National va deveni artera pietonala de la intersectia cu Bulevardul Stefan cel Mare pana la centrul de incasare al SC Electrica SA. Insa strada din spatele Teatrului National va fi largita pentru a face fata unui trafic mult mai mare de masini, pentru ca circulatia va fi deviata pe aceasta artera. Spatiul din fata fostului hotel al PCR, in prezent Institutul Ecumenic, va fi reamenajat, ca la Hollywood, pentru ca pe jos sa fie montate placute cu toate stemele oraselor infratite cu municipiul Iasi. (C.M.)

Adauga un comentariu