Info Turism

Stramtoarea Drake: Cea mai lata stramtoare maritima din lume

Publicat: 28 ian. 2020

Stramtoarea Drake. Cea mai lată strâmtoare marină din lume este situată în apropierea Antarcticii. Se numește Strâmtoarea Drake și are 1140 kilometri.

Acesta strâmtoare separă insula chiliana Diego Ramireu (din apropierea Tarii de Foc = Tierra del Fuego) de insula Shetland de Sud (South Shetland. De asemenea ea unește Oceanul Pacific cu Oceanul Atlantic.

Stramtoarea Drake. Bântuită de furtuni

Mai tot timpul anului este maturata de puternice furtuni. Ca și caractreristici,  strâmtoarea Drake este plina de aisberguri în timpul verii australe (noiembrie – februarie) și prinsa de banchiza polară antarctica (în partea ei sudica) în timpul iernii.

Adacimile sunt mari, ajungând pîna la 5 840 m. Strâmtoarea poarta numele corsarului englez Francis Drake. Acesta a efectuat al doilea înconjur al lumii spre sfârșitul sec. XVI (1577 – 1580), trecând în octombrie 1578 și prin aceasta aspra regiune a planetei noastre.

Cea mai îngustă strâmtoare din lume

Strâmtoarea Khalkis (40 m) este cea mai îngusta strîmtoare navigabita din lume. Parte a Marii Egee, strâmtoarea desparte insula Eubeea (Evvia) de continent (Peninsula Balcanica). Aici, în acest loc, pe coasta estica a Greciei, s-a dezvoltat un însemnat port de pasageri, respectiv Khalkis. Portul puntea Khalkis reprezintă puntea de legătură a populației Eubeei cu restul tarii.loading...

Adauga un comentariu