News Flash:

Strat Iulia Alexandra, cl. a IX-a B, Colegiul "Costache Negruzzi" Iasi

1 Iunie 2005
1175 Vizualizari | 0 Comentarii
•Eleva-presedinte a Consiliului Judetean Iasi

"Societatea noastra este singura societate ce se poate transforma fara a se distruge, din moment ce schimbarile ce ar trebui introduse provin chiar din interiorul acesteia" (Claude Levi-Strauss)

Orasul Iasi-capitala culturala a Moldovei. Daca pe plan economic municipiul Iasi este surclasat de alte regiuni ale tarii, pe plan educational si cultural conduce detasat. Marturie stau numeroasele monumente iesene de o maiestrie arhitecturala incontestabila si scolile de prestigiu. Insa se poate face ceva din punct de vedere financiar pentru a cataliza activitatea economica a orasului? Sa fim optimisti si sa incercam sa gasim o solutie. Daca nu a aparut inca o sclipire in Consiliul Judetean Iasi, poate ca o boare de idei noi va putea imbunatati situatia. In calitate de presedinte al acestei institutii de administratie publica, as actiona in baza unui plan structurat pe solvarea problemelor principale, urmarind desigur necesitatile si doleantele orasului.
In primul rand, ceea ce lipseste Consiliului Judetean Iasi este comunicarea eficienta cu cetatenii. Societatea este un contract, iar parteneriatul este intre cei ce sunt, cei care au fost si cei ce vor fi. In cadrul unei actiuni trebuie deci sa luam in considerare aceste etape temporale pentru a concentra o solutie cat mai complexa si mai benefica membrilor societatii. Acest lucru se poate obtine prin intermediul comunicarii eficiente cu celelalte institutii, tinand cont de necesitatile fiecareia in parte. Nu sugerez insa ca presedintele CJ sa cutreiere zilnic pentru a afla parerea fiecarui trecator, ci instaurarea unor birouri de informare si comunicare, intre institutiile administrative si cetateni, unde sa nu existe functionari ce te intampina permanent nervosi.
Odata ce problema comunicarii intre CJ si cetateni este rezolvata, sau cel putin ameliorata, cunoastem doleantele iesenilor si putem trece la solvarea lor. Situatia prezenta ne aduce la cunostinta un numar de probleme urgente: amenajarea spatiilor verzi si a parcurilor, amenajarea raului Bahlui pe lungimea ce strabate orasul in vederea salubrizarii zonei, proasta calitate a transportului poluarea aferenta, restaurarea unor monumente de mare interes (ex. Palatul Culturii), deficienta de utilitati medicalo-sanitare in zonele rurale, violenta in familie ca rezultat al unei proaste educatii morale colective, vagabondajul. Avand in vedere numarul mare de probleme, trebuie sa fim constienti ca acestea nu vor fi rezolvate cat am bate din palme, in principal datorita faptului ca nu dispunem de fonduri suficiente sau de forta de munca necesara.
In calitate de presedinte al CJ Iasi as avea in vedere anihilarea violentei in familie prin sprijinirea unor fundatii caritabile (Bethany, Civitan). Fenomenul poate fi eliminat din societate prin actiuni de educare si reeducare a cetatenilor cu privire la institutia familiei si a drepturilor omului. Prin voluntarii acestor organizatii dispunem de forta de munca in sprijinul acestei cauze, iar punand la dispozitie fonduri numim anumite grupari responsabile de eradicarea acestui fenomen. Vagabondajul reprezinta de asemenea o problema sociala ce poate fi ameliorata prin intermediul fundatiilor caritabile, in aceeasi modalitate ca si violenta in familie. O diferenta ar fi infiintarea unor centre de ajutorare si orientare, un gen de "orfelinat pentru adulti".
O alta problema spinoasa prezenta pe lista urgentelor este lipsa utilitatilor sanitare si medicale in zonele rurale. Unele sate pot deveni focare de infectii pentru tot judetul daca nu se iau masuri urgente in situatii extreme. Dotarea cabinetelor medicale si a dispensarelor cu echipament medical elementar nu trebuie lasata pe lista de asteptare. De asemenea, in majoritatea unitatilor rurale nu exista decat o farmacie per sat, situatie ce s-a dovedit inacceptabila. Avand in vedere faptul ca in fiecare cartier iesean exista minim 5 farmacii, zonele rurale sunt clar lasate in umbra.
Nu in ultimul rand, trebuie sa luam in calcul problema ecologiei, anume amenajarea parcurilor si a spatiilor verzi din oras, dar si a raului Bahlui. Singurul parc amenajat din Iasi este amplasamentul din Copou, alaturi de faimoasa Gradina Botanica. Sunt insa zone ale orasului in care nu exista nici un parc amenajat, locul destinat acestora fiind inlocuit cu proprietati private. Parcurile sunt oaze de liniste in mijlocul junglei de beton a orasului, un element necesar pentru ca cetatenii sa simta ca apartin unui oras curat, pentru a se relaxa. In ceea ce priveste raul Bahlui, se cere o canalizare si refacerea podurilor. Zona traversata de rau poate deveni usor o zona de agrement si de atractie turistica. Desi ultimul obiectiv este prevazut ca o activitate ce se intinde pe parcursul unui anumit numar de ani, rezultatul aduce profit orasului, deci si recuperarea investitiei facute pentru amenajarea lui.
Ca presedinte al Consiliului Judetean Iasi, acestea ar fi destinatiile fondurilor, "Pentru ca daca asteptam sa traim intr-o lume mai buna trebuie sa contribuim la crearea ei. Pentru a fi schimbarea pe care ne-o dorim in lume." (Mahatma Ghandi). Perspectiva unei eleve de liceu pare destul de ingusta fata de cea a unui membru CJ, insa ceea ce am atacat in acest articol sunt problemele evidente cu care se confrunta societatea din zilele noastre. Apreciez initiativa comunicarii intre CJ si cetatenii mai tineri, membri si ei ai societatii, si astept noi provocari.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1306 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013362 (s)