Eveniment-Social

Strategie comuna a primarilor din Iasi pentru accesarea fondurilor europene. Milioane de euro sunt puse la bataie

Publicat: 19 aug. 2016
1

@ Autoritatile locale si cele judetene din Iasi au initiat o strategie comuna pentru accesarea fondurilor europene in noul exercitiu financiar al Comisiei Europene @ O alta serie de investitii va fi derulata prin Programul National de Dezvoltare Rurala

Primarii din judetul Iasi au participat ieri la o intalnire cu sefii administratiei judetene privind implementarea proiectelor europene. La intalnire au mai participat si reprezentanti ai Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est, ai Centrului Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale, dar si ai Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura. La sedinta a fost prezent si europarlamentarul PSD Catalin Ivan. Întâlnirea a avut ca scop pregatirea si demararea proiectelor în vederea accesarii de fonduri europene nerambursabile.

„În curând se vor publica toate ghidurile si va exista posibilitatea depunerii proiectelor. Insist sa fim prompti, pentru ca modalitatea de alegere a proiectelor s-a schimbat. Pâna acum exista un termen pâna la care puteau fi depuse proiectele si în functie de punctaj se stabileau câstigatorii. Acum, cine depune primul proiectul are sanse foarte mari sa devina eligibil. Îmi doresc foarte mult ca Iasul sa fie unul dintre judetele de top în ceea ce priveste accesarea fondurilor europene. Orice proiect câstigat înseamna locuri de munca, înseamna cresterea nivelului de trai si înseamna dezvoltarea comunitatilor pe care le reprezentam”, a spus Maricel Popa.

În cadrul acestei întâlniri, s-a propus si realizarea unei strategii comune la nivelul judetului Iasi pentru a înlatura concurenta neloiala în ceea ce priveste depunerea proiectelor europene, dar si constituirea unei Asociatii a Comunelor la nivelul Regiunii Nord-Est. Cei prezenti la intalnire au discutat si despre proiectele implementate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). In aceste sens se vor putea demara investitii pentru modernizarea infrastructurii rutiere, investitii culturale, dar si pentru modernizarea sistemului de apa-canal. Noutatea noilor sesiuni este reprezentata de faptul ca în maximum 5-6 luni de zile se vor putea semna contractele de finantare. În acest moment exista 42 milioane de euro contractate pentru judetul Iasi, în cadrul acestui program, iar pentru proiecte în valoare de 10 milioane de euro urmeaza sa fie facuta analiza pentru eligibilitate.

Adauga un comentariu