News Flash:

Strategii pentru dezvoltarea viticulturii si pomiculturii iesene

23 Ianuarie 2008
1063 Vizualizari | 0 Comentarii
• Pentru a profita din plin de capacitatea de productie, specialistii din domeniu recomanda o analiza a cerintelor pietei si depozitarea in conditii cat mai bune a produselor agricole

Ieri, in cadrul unei conferinte de presa, reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi si ai Oficiului Judetean pentru Consultanta Agricola (OJCA) Iasi, impreuna cu specialistii din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara au prezentat principalele strategii pentru dezvoltarea viticulturii si pomiculturii iesene. In acelasi timp, s-a desfasurat simpozionul "Viticultura si pomicultura ieseana- prezent si viitor", la care au participat micii producatori din judetul Iasi, reprezentanti ai statiunilor de cercetare viticole si pomicole, specialisti, consultanti si ingineri horticoli.

Daniele Tollin, presedintele Consortiului de Intreprindere si Dezvoltare, din Verona, Italia, a prezentat principalele strategii de dezvoltare pentru producatorii agricoli si situatii concrete din strategia aplicata in Italia. "Noi avem o experienta de atatia ani. De peste zece ani desfasuram activitati in America Latina, America Centrala si Africa de Nord. Nicaieri, insa, nu am gasit atentia acordata agriculturii ca in Romania. Fondurile europene sau subventiile de la minister nu sunt suficiente daca nu sunt oamenii care sa lucreze in teritoriu. Principalul punct de plecare este crearea unui grup de producatori. Agricultorul nu reuseste singur sa se dezvolte, are nevoie de un grup care sa analizeze cerintele pietei", a declarat Daniele Tollin. In judetul Iasi exista o singura organizatie de producatori, respectiv Cerasus Grup Cotnari. La DADR Iasi sunt inregistrate in jur de 10.780 hectare de vita de vie, dintre care 351 reprezinta patrimoniu de stat. Pentru a profita din plin de capacitatea de productie, specialistii din domeniu recomanda o analiza a cerintelor pietei si depozitarea in conditii cat mai bune a produselor agricole. "Primul pas este alegerea soiurilor. Producatorul trebuie sa inteleaga care este cerinta pietei. Pentru un rezultat cat mai bun, producatorul trebuie sa cheltuie cat mai putin pentru realizarea suprafetelor agricole. Doar printr-un buget restrans, producatorul poate ramane competitiv. Urmatorul pas este depozitarea produsului agricol in conditii cat mai bune. Daca micii producatori nu isi pot permite amenajarea unor astfel de spatii, menirea grupurilor de producatori este tocmai de a crea aceste spatii pentru depozitare sau pentru prelucrarea materiei prime", a precizat Daniele Tollin.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2304 (s) | 24 queries | Mysql time :0.097171 (s)